Dhal z soczewicą i kalafiorem

3.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gęste danie warzywne z mnóstwem orientalnych przypraw. Idealnie rozgrzewa w chłodne dni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Soczewica zielona - 250g
    Kalafior - 1/2 (około 500g)
    Ryż - 100g
    Mleko kokosowe - 200ml
    Olej - 2 łyżki
    Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
    Czosnek - 2 ząbki
    Gorczyca ziarna - 1 łyżka
    Sok z limonki - 1 łyżeczka
    Imbir mielony - 1/4 łyżeczki
    Przyprawy:
    Kurkuma - 1/4 łyżeczki
    Liście curry - 1 łyżeczka
    Kumin mielony - 1/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Dhal z soczewicą i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju smażymy ziarenka gorczycy, aż zaczną strzelać. Dodajemy kalafior pokrojony w małe różyczki, potem przeciśnięty czosnek, ryż i soczewicę. Wszystko razem chwilę smażymy. Zalewamy pomidorami i mlekiem kokosowym, dodajemy przyprawy. Wszystko razem dusimy, aż soczewica i ryż nie będą zupełnie miękkie. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na końcu dodajemy sok z limonki i w razie potrzeby doprawiamy.
    Danie podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Kalafior Ryż Gorczyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować