Soczewica czerwona - idealna do dań wegetariańskich,...
Soczewica czerwona - znajdziecie ją w kuchennej...
Pierogi z soczewicą najlepiej smakują odsmażane z cebulką. Najczęściej przygotowuje się pierogi z soczewicą zieloną. Jednak można spotkać przepisy używające odmiany czerwonej. Farsz z soczewicy nada się również do krokietów lub naleśników. Ponadto farsz z soczewicy do pierogów najlepiej smakuje przyprawiony dużą ilością czosnku i majeranku. Oto niezawodny przepis na pierogi z soczewicą.
Pierogi z soczewicą
Pierogi z soczewicą fit można odgrzewać na patelni z ulubionym olejem roślinnym. Pominięcie dodatku masła obniży kaloryczność dania. Ponadto można zrezygnować z dodatku śmietany na rzecz mniej tłustego jogurtu naturalnego typu greckiego. Pierogi z soczewicą nie muszą być przygotowywane jedynie na mące pszennej. Można eksperymentować z różnymi rodzajami np.: mąką pełnoziarnistą lub mąką bezglutenową. Farsz na pierogi z soczewicą można łączyć z innymi warzywami lub grzybami. Najpopularniejsze są pierogi z soczewicą i pieczarkami.
Pierogi z soczewicą można również przygotować używając specjalnych foremek, które nadadzą efektowny kształt i dekoracyjny wzór. Dodatkowo taki zestaw do ravioli nada pierogom z soczewicą atrakcyjnego wyglądu.
Porady
Pierogi z soczewicą można przygotować na różne sposoby. Kuchnia polska serwuje pierogi z soczewicą przyprawione w łagodny, ziołowy sposób. Często dodawane są do nadzienia z soczewicy liście laurowe, ziele angielskie, oregano, majeranek lub bazylia. Ostrości daniu nadają ząbki czosnku. Warto wiedzieć, że w Azji pierogi z soczewicą mają wyrazistsze smaki. W takiej odsłonie doprawia się je curry, mieszanką garam masala, kurkumą, kolendrą, słodką papryką a nawet startym imbirem. Decyzja, jak zrobić pierogi z soczewicą pozostaje do wyboru jedynie wedle preferencji smakowych.
Dodane przez: veganol
Nie ma nic bardziej polskiego niż...
Dodane przez: KuchniaPoli
WEGAŃSKIE PIEROGI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ
Komentarze