Pierogi z soczewicą

  • wyświetlono: 13513 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pierogi z soczewicą najlepiej smakują odsmażane z cebulką. Najczęściej przygotowuje się pierogi z soczewicą zieloną. Jednak można spotkać przepisy używające odmiany czerwonej. Farsz z soczewicy nada się również do krokietów lub naleśników. Ponadto farsz z soczewicy do pierogów najlepiej smakuje przyprawiony dużą ilością czosnku i majeranku. Oto niezawodny przepis na pierogi z soczewicą.

  • 11 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Pierogi z soczewicą – przepis:
Farsz
400 g soczewicy
3 średnie cebule
3 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku lub dwie łyżeczki czosnku granulowanego
łyżka przyprawy uniwersalnej
pieprz
olej

Ciasto
500 g mąki
ciepła woda
sól
łyżka oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z soczewicą

  • 1. Pierogi z soczewicy – przepis:
    Aby przygotować farsz na pierogi z soczewicą należy soczewicę wsypać do wrzącej wody i gotować około 20 minut aż będzie miękka. Następnie trzeba ją odcedzić a gdy ostygnie zmielić maszynką bądź zblendować.
  • 2. Następnie należy cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmaż na rumiano na oleju.
  • 3. Do wcześniej przygotowanej soczewicy trzeba dodać cebulkę i przyprawić pozostałymi składnikami farszu. Wszystkie składniki na farsz z soczewicy na pierogi powinno się dokładnie wymieszać.
  • Anita4. Potem z podanych składników zagnieć miękkie i elastyczne ciasto na pierogi z soczewicą. Następnie ciasto należy rozwałkować, wykrawać kółka od niewielkiej szklanki, nakładaj po łyżeczce farszu z soczewicy i dokładnie zlepiać pierogi.
  • 5. Na koniec pierogi z soczewicą należy gotować na wolnym ogniu w lekko osolonej wodzie aż do wpłynięcia ich na wierzch. Pierogi z soczewicą najlepiej smakują po odgrzaniu na maśle z cebulką albo podane z gęstą, kwaśną śmietaną.

Jak zrobić pierogi z soczewicą?

Pierogi z soczewicą fit można odgrzewać na patelni z ulubionym olejem roślinnym. Pominięcie dodatku masła obniży kaloryczność dania. Ponadto można zrezygnować z dodatku śmietany na rzecz mniej tłustego jogurtu naturalnego typu greckiego. Pierogi z soczewicą nie muszą być przygotowywane jedynie na mące pszennej. Można eksperymentować z różnymi rodzajami np.: mąką pełnoziarnistą lub mąką bezglutenową. Farsz na pierogi z soczewicą można łączyć z innymi warzywami lub grzybami. Najpopularniejsze są pierogi z soczewicą i pieczarkami.

Pierogi z soczewicą można również przygotować używając specjalnych foremek, które nadadzą efektowny kształt i dekoracyjny wzór. Dodatkowo taki zestaw do ravioli nada pierogom z soczewicą atrakcyjnego wyglądu. 

Porady

Pierogi z soczewicą można przygotować na różne sposoby. Kuchnia polska serwuje pierogi z soczewicą przyprawione w łagodny, ziołowy sposób. Często dodawane są do nadzienia z soczewicy liście laurowe, ziele angielskie, oregano, majeranek lub bazylia. Ostrości daniu nadają ząbki czosnku. Warto wiedzieć, że w Azji pierogi z soczewicą mają wyrazistsze smaki. W takiej odsłonie doprawia się je curry, mieszanką garam masala, kurkumą, kolendrą, słodką papryką a nawet startym imbirem. Decyzja, jak zrobić pierogi z soczewicą pozostaje do wyboru jedynie wedle preferencji smakowych.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogisoczewica

Komentarze

Podobne przepisy

1

Dodane przez: Cukiereczek

Pierogi z soczewicą i papryką

Pyszne pierogi, które zasmakują...

pierogi z soczewicą

Dodane przez: Lenka Syrenka

Pierogi z soczewicą

Soczewica to warzywo strączkowe,...

pierogi z dynią i soczewicą

Dodane przez: kinga_ka

pierogi z dynią i soczewicą

pyszne pierogi z dynią i soczewicą

pierogi z soczewicą

Dodane przez: veganol

Pierogi z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorkami

Nie ma nic bardziej polskiego niż...

image-1hxfgou

Dodane przez: KuchniaPoli

WEGAŃSKIE PIEROGI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

WEGAŃSKIE PIEROGI Z CZERWONĄ SOCZEWICĄ

Pierogi z soczewicą

Dodane przez: RedakcjaPP

Pierogi z soczewicą

Często gotuję więcej pierogów i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE