Dhal z kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dhal w kuchni indyjskiej oznacza produkty strączkowe i dania z nich. Moje dhal to danie z żółtego groszku z kalafiorem, ostrą papryką i aromatycznymi przyprawami. Myślę, że zasmakuje nawet osobom nie szalejącym za kuchnią indyjską. Przepis inspirowany książką "Kalafior to król"

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Groszek żółty łuskany połówki - 250g
    Kalafior - 700g
    Mleko kokosowe - 250ml
    Olej - 2 łyżki
    Gorczyca z ziarnach - 1 łyżka
    Czosnek - 2 ząbki
    Papryka chilli lub pepperoni zielona - 1szt
    Sok z limonki - 1 łyżki
    Pasty curry - 1 łyżka
    Przyprawy:
    imbir mielony - 1 płaska łyżeczka
    kurkuma mielona - 1 łyżeczka
    kumin - 1 łyżeczka
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Dhal z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dhal z kalafiorem 1. Groszek płuczemy kilkakrotni na sicie. Groszku połówek nie trzeba namaczać, ale skraca to czas gotowania. Ja moczyłam go 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, zalewamy niecałym litrem świeżej wody i wstawiamy do gotowania. Kiedy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy piane, zmniejszamy ognień i gotujemy jeszcze około 25 minut, tak aby ziarna były miękkie. Po tym czasie zestawiamy z ognia.

    W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy nasiona gorczycy i smażymy aż zaczną strzelać. Dodajemy wtedy kalafiora pokrojonego na małe kawałeczki. Pod przykryciem smażymy, aż kalafior zmięknie. Dodajemy posiekany drobno czosnek, paprykę pokrojoną w plasterki i przyprawy. Smażymy kilka minut.
    Na końcu dodajemy odcedzony groch, mleko kokosowe, sok z limonki, pastę curry. Na małym ogniu dusimy około 15 minut. Doprawiamy do smaku.

    Podajemy z chlebkami naan, na przykład z tego przepisu:
    https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chlebki-naan-z-czarnuszka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować