Zupa z zieloną soczewicą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy około 2,5-3 l wody i wkładamy do niej żeberka, po około 30 minutach dodajemy cebulę, seler, marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Następnie przecedzamy wywar i w razie potrzeby dodajemy trochę wody.
2.Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
3.Do wywaru dodajemy łyżeczkę soli i soczewicę i gotujemy. Po około 5 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy aż soczewica i ziemniaki będą miękkie.
4.Ugotowaną marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
5.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju.
6.Na koniec do zupy dodajemy podsmażony boczek, koncentrat pomidorowy i majeranek i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7.Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Porady
Zamiast koncentratu pomidorowego możemy dodać np. szklankę soku pomidorowego.
Komentarze