Rozgrzewające danie z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie i pyszne jednogarnkowe danie z soczewicą i orientalnymi przyprawami.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Soczewica (u mnie zielona) - 200g
    Ryż - 150g
    Marchew - 1szt
    Cebula - 2 szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Woda - 2l
    Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
    Olej - 1 łyżka
    Przyprawy:
    po 1 łyżeczce: liście curry
    po 1/2 łyżeczki: kumin, papryka słodka, papryka wędzona, cynamon, imbir sproszkowany, kurkuma
    gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania jednogarnkowe

Rozgrzewające danie z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. W garnku z grubym dnem przesmażamy razem warzywa. Po kilku minutach dokładamy ryż. Smażymy jeszcze ok 1-2 minuty często mieszając. Zalewamy całość wodą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, aż ryż będzie robił się miękki. Dodajemy soczewicę i gotujemy jeszcze 20 minut (soczewica powinna już być miękka).

    Danie jest pyszne od razu, ale następnego dnia po przegryzieniu chyba jeszcze lepsze.

Porady

Danie można wykonać zarówno z zielonej jak i z czerwonej soczewicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować