Makaronowa zapiekanka z kurczakiem, zieloną soczewicą i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Soczewicę osączyć z zalewy, przepłukać wodą.
Mozzarellę pokroić w plasterki.
Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, smażyć aż zmieni kolor.
Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić 3 minuty.
Dodać osączoną soczewicę, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką.
Dołożyć makaron i delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
Foremkę do zapiekania (u mnie dwie mniejsze o wymiarach 13x21 cm) wysmarować masłem.
Makaron z dodatkami przełożyć do foremki, na wierzchu porozkładać różyczki kalafiora, przykryć folią aluminiową.
Piec 25 minut, następnie zdjąć folię, rozłożyć plasterki mozzarelli i zapiekać jeszcze 10 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze