Ciasto biszkoptowe z kremem, owocami i galaretką, polane czekoladą.
45 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
na ciasto: 20 dag mąki,
20 dag cukru,
6 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem:
½ l mleka,
½ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
½ paczki margaryny,
½ paczki masła
na polewę: 100 g czekolady,
50 ml mleka,
dodatkowo:
1 galaretka,
owoce sezonowe: winogrona, maliny, truskawki lub inne,
gotowe ozdoby z czekolady lub posypka
Delicja z kremem budyniowym i owocami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić białka z cukrem na sztywno. Następnie stale mieszając dodawać na przemian nieco mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i żółtka. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80°C, upiec biszkopt 30 do 40 minut. Po upieczeniu przekroić placek na pół, w górnym placku zrobić 12 otworów wielkości literatki.
Przygotować masę: z mleka cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować gęsty budyń i odstawić do wystudzenia, masło i margarynę utrzeć do białości, a następnie dodawać po łyżce papki budyniowej ciągle miksując. Tak przygotowaną masą posmarować spód ciasta i przykryć górnym plackiem, tym z otworami.
2.Do każdego otworu włożyć owoce (u mnie mrożone maliny).
3.Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.
Owoce w otworach zalać gęstniejącą galaretką (u mnie galaretka agrestowa).
4.Każdy otwór wypełniony owocami i galaretką przykry wcześniej wyciętymi krążkami ciasta.
5.Czekoladę z mlekiem rozpuścić na łaźni wodnej, polewą polać placek i ozdobić wg inwencji własnej.
Porady
Do tego ciasta można wykorzystać owoce świeże lub mrożone.
Komentarze