Delicja z kremem budyniowym i owocami.

4.67 (3 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z kremem, owocami i galaretką, polane czekoladą.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto: 20 dag mąki,
    20 dag cukru,
    6 jajek,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
    ½ l mleka,
    ½ szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    2 łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    ½ paczki margaryny,
    ½ paczki masła
    na polewę: 100 g czekolady,
    50 ml mleka,
    dodatkowo:
    1 galaretka,
    owoce sezonowe: winogrona, maliny, truskawki lub inne,
    gotowe ozdoby z czekolady lub posypka
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Delicja z kremem budyniowym i owocami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Delicja 1. Ubić białka z cukrem na sztywno. Następnie stale mieszając dodawać na przemian nieco mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i żółtka. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80°C, upiec biszkopt 30 do 40 minut. Po upieczeniu przekroić placek na pół, w górnym placku zrobić 12 otworów wielkości literatki.
    Przygotować masę: z mleka cukru, cukru waniliowego i mąki ugotować gęsty budyń i odstawić do wystudzenia, masło i margarynę utrzeć do białości, a następnie dodawać po łyżce papki budyniowej ciągle miksując. Tak przygotowaną masą posmarować spód ciasta i przykryć górnym plackiem, tym z otworami.
  • Delicja 2. Do każdego otworu włożyć owoce (u mnie mrożone maliny).
  • Delicja 3. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia.
    Owoce w otworach zalać gęstniejącą galaretką (u mnie galaretka agrestowa).
  • Delicja 4. Każdy otwór wypełniony owocami i galaretką przykry wcześniej wyciętymi krążkami ciasta.
  • Delicja 5. Czekoladę z mlekiem rozpuścić na łaźni wodnej, polewą polać placek i ozdobić wg inwencji własnej.

Porady

Do tego ciasta można wykorzystać owoce świeże lub mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką

To może cię zainteresować