REKLAMA

Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką

Przepis można edytować samodzielnie przez 7 dni od daty publikacji.

wyświetlono: 747 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Bardzo smaczne, szybkie do przygotowania ciasto. Doskonałe na deser w gronie rodziny czy znajomych. Na jednym kawałku się nie kończy :)

opublikowany: 15.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    10 śliwek
    Krem :
    250 g masła roślinnego
    3 szklanki mleka 3,2%
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2-3 łyżki soku z cytryny
    Galaretka:
    2 galaretki pomarańczowe
    3 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    blaszka o wymiarach 24 cm x 29 cm wyłożona papierem do pieczenia
    tarta czekolada
Ocena:

(średnia 5 z 8 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Ciasto ze śliwkami , kremem budyniowym i galaretką 1. Jajka , sól , cukier i cukier waniliowy miksuję na puch , zmniejszam prędkość miksera i ciągle miksując dodaję olej oraz obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia . Jednolite ciasto wylewam na blaszkę . Na cieście układam przekrojone na pół , pozbawione pestek śliwki - skórką do dołu . Ciasto piekę ok . 30 minut , studzę .
  • Ciasto ze śliwkami , kremem budyniowym i galaretką 2. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję zmieszane pozostałe mleko z mąką , cukrem i cukrem waniliowym , gotuję budyń , studzę . Masło ubijam na puch , ciągle miksując dodaję porcjami wystudzony budyń , miksuję , dodaję sok z cytryny , miksuję . Na ciasto wykładam krem , wyrównuję , widelcem robię wzór , posypuję tartą czekoladą , wstawiam do lodówki na ok . godzinę .
  • Ciasto ze śliwkami , kremem budyniowym i galaretką 3. Do wrzątku dodaję galaretki , mieszam do rozpuszczenia , studzę , wstawiam do lodówki . Gdy galaretka zacznie gęstnieć , wylewam na krem , wstawiam do lodówki na ok . 2 godziny .

Notka redakcyjna

Porady

Ciasto zaczynam od ugotowania budyniu, musi wystygnąć do temperatury masła. Na ciasto nie wolno wylać płynnej galaretki, przepłynie na spód ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lucyna86 1

Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami

Ciasto wyśmienite na każdą okazję.

kategoria: Ciasta opublikowany: 04.05.2020 | wyświetlono: 2608 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: KatarzynaJ KatarzynaJ

Rolada z kremem budyniowym i galaretką

Delikatna biszkoptowa rolada z masą budyniową, zadowoli każdego łasucha.

kategoria: rolada ciasto z kremem Desery opublikowany: 15.01.2013 | wyświetlono: 25353 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE