Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką

4.91 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, szybkie do przygotowania ciasto. Doskonałe na deser w gronie rodziny czy znajomych. Na jednym kawałku się nie kończy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    3 jajka
    1/2 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    10 śliwek
    Krem :
    250 g masła roślinnego
    3 szklanki mleka 3,2%
    1 szklanka mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2-3 łyżki soku z cytryny
    Galaretka:
    2 galaretki pomarańczowe
    3 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    blaszka o wymiarach 24 cm x 29 cm wyłożona papierem do pieczenia
    tarta czekolada
Wystaw ocenę:

4.91 (11 ocen)

Ciasto ze śliwkami, kremem budyniowym i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ze śliwkami , kremem budyniowym i galaretką 1. Jajka , sól , cukier i cukier waniliowy miksuję na puch , zmniejszam prędkość miksera i ciągle miksując dodaję olej oraz obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia . Jednolite ciasto wylewam na blaszkę . Na cieście układam przekrojone na pół , pozbawione pestek śliwki - skórką do dołu . Ciasto piekę ok . 30 minut , studzę .
  • Ciasto ze śliwkami , kremem budyniowym i galaretką 2. Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania , dodaję zmieszane pozostałe mleko z mąką , cukrem i cukrem waniliowym , gotuję budyń , studzę . Masło ubijam na puch , ciągle miksując dodaję porcjami wystudzony budyń , miksuję , dodaję sok z cytryny , miksuję . Na ciasto wykładam krem , wyrównuję , widelcem robię wzór , posypuję tartą czekoladą , wstawiam do lodówki na ok . godzinę .
  • Ciasto ze śliwkami , kremem budyniowym i galaretką 3. Do wrzątku dodaję galaretki , mieszam do rozpuszczenia , studzę , wstawiam do lodówki . Gdy galaretka zacznie gęstnieć , wylewam na krem , wstawiam do lodówki na ok . 2 godziny .

Porady

Ciasto zaczynam od ugotowania budyniu, musi wystygnąć do temperatury masła. Na ciasto nie wolno wylać płynnej galaretki, przepłynie na spód ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.32 (44 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Fale Dunaju z owocami jesieni , kremem budyniowym i galaretką

To może cię zainteresować