Cytrynowy sernik z lekką bezą

4.5 (195 ocen)

pyszny i delikatny sernik, wilgotny, z dodatkiem mleka i oleju

Składniki:

  • Kruche ciasto: blaszka o wym. 24x38cm
    2 szkl. mąki, 2 żółtka, 125 g margaryny, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana
    Masa serowa:
    0,5 kg sera z wiaderka
    0,75 kg sera
    7 żółtek
    1 szkl. cukru
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka kaszy manny
    2 szkl. mleka
    4 łyżki oleju
    1 cukier waniliowy
    olejek cytrynowy

    Beza:
    10 dag wiórek kokosowych
    6 łyżek cukru
    6 białek
    Dodatkowo:
    Kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Cytrynowy sernik z lekką bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min.
  • 2. Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser oraz ser z wiaderka. Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy serowej, dodajemy kaszę mannę i olejek cytrynowy
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy masę serową. Pod koniec pieczenia na 15 min. przed wyjęciem ubijamy białka z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe, układamy na serniku i zapiekamy ok. 15 min. Łączne pieczenie sernika ok. 50-60 min.

Porady

ciasto przed pokrojeniem należy mocno schłodzić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować