Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą

  • wyświetlono: 119 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Kruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy.

Ewelina Marcin
  • 15 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
290g mąki pszennej
140g masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki miodu

Mus truskawkowy:
500g świeżych truskawek
4 łyżki wody
6 łyżek miodu
3 łyżeczki żelatyny

Beza włoska opalana:
85g cukru
20ml wody
1 białko
szczypta soli

Dodatkowo:
świeże truskawki, borówki
kolorowa posypka
masło do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania przepisu:

Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
  • 2. Mus truskawkowy:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
    Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć do garnka, dodać miód, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż truskawki się rozpadną, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić aż mus lekko stężeje.
  • 3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
  • 4. Opalana włoska beza:
    Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białko ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.
  • 5. Dekoracja:
    Gotową masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na każdej babeczce rozetki. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować truskawkami, borówkami i czerwoną posypką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkibezababeczkiDeserdo kawysmacznybabeczki z truskawkamibabkiciekawyletniopalana beza

Komentarze

Podobne przepisy

Pana cotta z musem truskawkowym

Dodane przez: Cukiereczek

Pana cotta z musem truskawkowym

Panna cotta to włoski deser, który...

Owocowe babeczki lodowe

Dodane przez: rozaroza

Owocowe babeczki lodowe z musem truskawkowo-poziomkowym

Lody, które lubimy robic i jeść...

Sernik z bezą i orzechami

Dodane przez: larua

Sernik z bezą i orzechami włoskimi

Sernik idealnie nadaje się na co...

Kruche babeczki z owocami i bezą

Dodane przez: czarrna

Kruche babeczki z owocami i bezą

Pyszny, letni deser :)

Cytrynowe cupcakes z bezą włoską

Dodane przez: simplydeliciouspl

Cytrynowe cupcakes z bezą włoską

Przepyszne słodko-kwaśne cytrynowe...

Truskawkowe z kisielową bezą

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Truskawkowe z kisielową bezą

I jeszcze jedno truskawkowe ciacho...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE