Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche babeczki nadziane orzeźwiającym truskawkowym musem z delikatną, miodową nutą, w towarzystwie słodkiej bezy to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa, wspomnienie dojrzewających w ogródku truskawek oraz rodzinnego deseru, do którego wszyscy chętnie wracamy.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    290g mąki pszennej
    140g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki miodu

    Mus truskawkowy:
    500g świeżych truskawek
    4 łyżki wody
    6 łyżek miodu
    3 łyżeczki żelatyny

    Beza włoska opalana:
    85g cukru
    20ml wody
    1 białko
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    świeże truskawki, borówki
    kolorowa posypka
    masło do wysmarowania foremek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z musem truskawkowym i włoską opalaną bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, miód, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, podzielić i wylepić foremki babeczek wysmarowane masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
  • 2. Mus truskawkowy:
    Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
    Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek, przełożyć do garnka, dodać miód, resztę wody i zagotować. Gotować do momentu aż truskawki się rozpadną, następnie dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać, po czym pozostawić aż mus lekko stężeje.
  • 3. Tężejący mus przelać do wystudzonych korpusów babeczek i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
  • 4. Opalana włoska beza:
    Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118 stopni, a białko ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.
  • 5. Dekoracja:
    Gotową masę bezową przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć na każdej babeczce rozetki. Następnie rozetki opalić palnikiem i udekorować truskawkami, borówkami i czerwoną posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Cukiniowe cupcakes z cytrynową bezą włoską

To może cię zainteresować