Sernik alpejski

  • wyświetlono: 7753 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 0

Ciasto z pysznym rozpływającym się w ustach nadzieniem na bazie kremowej, aksamitnej masy twarogowo-sernikowej, słodkiej masy kajmakowej z chrupiącymi bezami przełożonej orzeźwiającym, kwaskowym dżemem porzeczkowym i mocno kawowym biszkoptem. Całość komponuje się idealnie i jest obowiązkową słodkością na spotkanie przy małej czarnej w gronie najbliższych.

Ewelina Marcin
  • 16 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
100g cukru
70g mąki pszennej
15g mąki ziemniaczanej
30g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa kajmakowo- bezowa:
280g masła extra
510g masy kajmakowej (1 puszka)
100ml advokata
200g białych bez

Masa serowa:
1kg twarogu sernikowego z wiaderka
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
125ml mleka
kilka kropel aromatu waniliowego

Dodatkowo:
130ml zimnej, gorzkiej kawy espresso
5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
90g startej, gorzkiej czekolady
kilka białych bez do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik alpejski

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Masa kajmakowo- bezowa:
    Miękkie masło przełożyć do miski i miksować aż zrobi się puszyste. Następnie partiami dodawać kajmak, cały czas miksować aż do połączenia składników. Na końcu wlać adwokat, dokładnie wymieszać, dodać pokruszone bezy i ponownie dokładnie wymieszać.
  • 3. Masa serowa:
    Żelatynę zalać 60ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat waniliowy i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać.
  • 4. Składanie ciasta:
    Na dnie tortownicy o średnicy 26cm ułożyć biszkopt, nasączyć kawą, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć masę kajmakowo- bezową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać masę serową i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Gotowy serniczek posypać startą czekoladą i udekorować bezami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobiszkoptsernikdo kawybezysmacznylikiermasa kajmakowaszybkiadvokatsłodka masasernik z bezami

Komentarze

Podobne przepisy

Szybki piernik alpejski

Dodane przez: aneta93

Szybki piernik alpejski

Szybki, smaczny, zawsze się udaje...

Ciasto kostka alpejska

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto kostka alpejska

tylko dla łasuchów !

Kostka  alpejska .

Dodane przez: Annna MM

Ciasto Kostka alpejska

To ciasto robię już nie pierwszy...

ciasto makowo smietankowe z rodzynkami

Dodane przez: Bożena Z.

Alpejsko-makowe ciasto z pijanymi rodzynkami...

Słodki kakaowy biszkopt z masą...

Kostka alpejska.

Dodane przez: Annna MM

Ciasto Kostka alpejska

To ciasto robię już nie pierwszy...

Ciasto z masą kajmakową i bezami

Dodane przez: Marcelina

Ciasto z masą kajmakową i bezami tzw. kostka...

Gdy chce nam się coś bardzo słodkiego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE