Sernik alpejski

4.48 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z pysznym rozpływającym się w ustach nadzieniem na bazie kremowej, aksamitnej masy twarogowo-sernikowej, słodkiej masy kajmakowej z chrupiącymi bezami przełożonej orzeźwiającym, kwaskowym dżemem porzeczkowym i mocno kawowym biszkoptem. Całość komponuje się idealnie i jest obowiązkową słodkością na spotkanie przy małej czarnej w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    100g cukru
    70g mąki pszennej
    15g mąki ziemniaczanej
    30g kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa kajmakowo- bezowa:
    280g masła extra
    510g masy kajmakowej (1 puszka)
    100ml advokata
    200g białych bez

    Masa serowa:
    1kg twarogu sernikowego z wiaderka
    5 łyżek cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    125ml mleka
    kilka kropel aromatu waniliowego

    Dodatkowo:
    130ml zimnej, gorzkiej kawy espresso
    5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki
    90g startej, gorzkiej czekolady
    kilka białych bez do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Sernik alpejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Masa kajmakowo- bezowa:
    Miękkie masło przełożyć do miski i miksować aż zrobi się puszyste. Następnie partiami dodawać kajmak, cały czas miksować aż do połączenia składników. Na końcu wlać adwokat, dokładnie wymieszać, dodać pokruszone bezy i ponownie dokładnie wymieszać.
  • 3. Masa serowa:
    Żelatynę zalać 60ml mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat waniliowy i żelatynę wymieszaną z mlekiem, energicznie i dokładnie wymieszać.
  • 4. Składanie ciasta:
    Na dnie tortownicy o średnicy 26cm ułożyć biszkopt, nasączyć kawą, posmarować konfiturą z czarnej porzeczki, wyłożyć masę kajmakowo- bezową i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wylać masę serową i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Gotowy serniczek posypać startą czekoladą i udekorować bezami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Likier Masa kajmakowa Ser biały

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować