Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na spodzie kruchym jest moim ulubionym ciastem. Sernik o smaku cytrynowym z mandarynkami. Sernik z bezą i kruszonką, wyszedł idealny, aksamitny i pyszny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO: 30x40;
    -300 g masła
    -100 g cukru
    -5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
    -2 łyżki gęstej śmietany
    -sok z 1/2 cytryny
    -500 g mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -1,5 kg sera imperialu-śmietankowego
    -5 jajek
    -250 g cukru
    -330 ml śmietanki 30%
    -3 budynie cytrynowe
    -sok z 1/2 cytryny

    OWOCE:
    -1,5 puszki mandarynek ok. 250 g po odsączeniu

    BEZA:
    -5 białek
    -150 g cukru
    -1 budyń cytrynowy

    DO OPRÓSZENIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką 1. Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę, sok z cytryny i zmiksować, na kruszonkę.Mniejszą połowę odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść, porozkładać i rozklepać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką 2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem. Śmietankę wymieszać z budyniem i wlać do sera,dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować.Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć masę. Wylać masę na surowe ciasto.
  • Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką 3. Mandarynki odsączyć i porozrzucać na masie serowej.
  • Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką 4. Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń, wymieszać i wyłożyć na mandarynki.
  • Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką 5. Pozostawione ciasto porozrzucać na bezie.
  • Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką 6. Piec 60-70 min. w 175 st. C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak zbytnio brązowieje.Po przestygnięciu, posypać cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień, aż stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować