Sernik na spodzie kruchym jest moim ulubionym ciastem. Sernik o smaku cytrynowym z mandarynkami. Sernik z bezą i kruszonką, wyszedł idealny, aksamitny i pyszny.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO: 30x40;
-300 g masła
-100 g cukru
-5 żółtek(białka odłożyć do bezy)
-2 łyżki gęstej śmietany
-sok z 1/2 cytryny
-500 g mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
-1,5 kg sera imperialu-śmietankowego
-5 jajek
-250 g cukru
-330 ml śmietanki 30%
-3 budynie cytrynowe
-sok z 1/2 cytryny
OWOCE:
-1,5 puszki mandarynek ok. 250 g po odsączeniu
Cytrynowy sernik z mandarynkami, bezą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksować masło z cukrem i żółtkami. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać śmietanę, sok z cytryny i zmiksować, na kruszonkę.Mniejszą połowę odłożyć na kruszonkę. Resztę zagnieść, porozkładać i rozklepać na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
2.masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem, potem z serem. Śmietankę wymieszać z budyniem i wlać do sera,dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować.Nie miksować za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzyć masę. Wylać masę na surowe ciasto.
3.Mandarynki odsączyć i porozrzucać na masie serowej.
4.Białka ubić ze szczyptą soli,potem ze stopniowo dodawanym cukrem. Przesiać budyń, wymieszać i wyłożyć na mandarynki.
5.Pozostawione ciasto porozrzucać na bezie.
6.Piec 60-70 min. w 175 st. C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia jak zbytnio brązowieje.Po przestygnięciu, posypać cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień, aż stężeje.
Komentarze