Włoski deser w bardziej orzeźwiającej wersji - tiramisu z dodatkiem lemon curd. Jest lekkie, puszyste i bardzo mocno cytrynowe. Takim deserem zachwycicie każdego!
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopty podłużne - 200g
Do nasączenia biszkoptów:
Limoncello - 50ml (sprawdzi się też cytrynówka)
Woda przegotowana, ostudzona - 50ml
Cukier puder - 1 łyżeczka
Lemon curd tiramisu - tiramisu cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przepis na lemon curd:
/przepis/lemon-curd-przepis-na-idealny-cytrynowy-krem
Krem:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy mascarpone. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa się połączy i zgęstnieje - zajmie to kilka minut. Na końcu dodajemy 200g lemon curd i mieszamy do połączenia.
W naczyniu wykładamy połowę biszkoptów. Nasączamy je alkoholem z wodą i cukrem. Wykładamy połowę kremu. Znów biszkopty, nasączenie i krem. Górę dekorujemy pozostałym lemon curd. Ja zrobiłam paski z kremu i rozprowadziłam je wykałaczką.
Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy mocno schłodzony.
Komentarze