Lemon curd tiramisu - tiramisu cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Włoski deser w bardziej orzeźwiającej wersji - tiramisu z dodatkiem lemon curd. Jest lekkie, puszyste i bardzo mocno cytrynowe. Takim deserem zachwycicie każdego!

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopty podłużne - 200g
    Do nasączenia biszkoptów:
    Limoncello - 50ml (sprawdzi się też cytrynówka)
    Woda przegotowana, ostudzona - 50ml
    Cukier puder - 1 łyżeczka

    Krem:
    Ser mascarpone - 250g
    Śmietanka kremówka - 250g
    Cukier puder - 1 łyżka
    Lemon curd - 200g (przepis w opisie)

    Do dekoracji:
    Lemon curd - 100g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tiramisu

Lemon curd tiramisu - tiramisu cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na lemon curd:
    /przepis/lemon-curd-przepis-na-idealny-cytrynowy-krem

    Krem:
    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy mascarpone. Miksujemy na średnich obrotach, aż masa się połączy i zgęstnieje - zajmie to kilka minut. Na końcu dodajemy 200g lemon curd i mieszamy do połączenia.

    W naczyniu wykładamy połowę biszkoptów. Nasączamy je alkoholem z wodą i cukrem. Wykładamy połowę kremu. Znów biszkopty, nasączenie i krem. Górę dekorujemy pozostałym lemon curd. Ja zrobiłam paski z kremu i rozprowadziłam je wykałaczką.

    Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin.
    Podajemy mocno schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Śmietanka Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować