Cytrynowa pychotka

4.5 (187 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt :
    3 jajka
    50g mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    90g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    olej

    Masa budyniowo-cytrynowa:
    3 budynie śmietankowe bez cukru
    750 mleka
    100ml soku z cytryny
    otarta skórka z 2 cytryn (sparzyć)
    200g cukru
    200g masła extra
    1 galaretka cytrynowa

    Poncz:
    sok z 1 cytryny
    125ml wody
    2 łyżeczki cukru
    50ml wódka cytrynowa

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 36%
    2 śmietan-fix
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    20sztuk herbatników
    1 galaretka cytrynowa

    Dekoracja:
    200ml śmietany 36%
    1 łyżka cukru pudru
    1 cytryna
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Biszkopty

Cytrynowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowa pychotka 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie wystudzić.
  • Cytrynowa pychotka 2. Masa budyniowo-cytrynowa:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z budyniem i ugotować jak budyń. Następnie jeszcze do ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, skórkę otartą z cytryn i wsypać sypką galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany cytrynowy budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
  • Cytrynowa pychotka 3. Masa śmietanowa:
    Mikserem ubić śmietanę z śmietan-fix na sztywno, następnie dodać cukier puder i całość dokładnie wymieszać szpatułką.
  • Cytrynowa pychotka 4. Poncz:
    Sok z cytryny wymieszać z przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać.
  • Cytrynowa pychotka 5. Galaretkę cytrynową wymieszać z 250ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  • Cytrynowa pychotka 6. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniowo-cytrynową, masę śmietanową, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wylać galaretkę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie udekorować ubitą śmietaną z cukrem, plasterkami cytryny i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
1

To może cię zainteresować