Mleczna babka cytrynowa

4.49 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka ma niezwykły mleczny smak dzięki użyciu mleka w proszku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • o 375g mąki tortowej,
    o 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    o Szczypta soli,
    o 4 jajka,
    o 300g cukru,
    o 100g mleka w proszku,
    o 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
    o 1 szklanka mleka,
    o 100g masła,
    o 1 cytryna,
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto cytrynowe Babki

Mleczna babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę sparz. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
    1 szklankę mleka podgrzej z masłem do momentu rozpuszczenia masła. Zestaw z ognia i dodaj mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    Jajka wbij do dużej miski, dodaj cukier. Utrzyj je mikserem na jasną, puszystą masę. Do jajek dodaj aromat waniliowy, skórkę i sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj mąkę oraz mleko z masłem i miksuj krótko na małych obrotach miksera. Ciasto jest gotowe. Przelej je do formy na babkę (26cm). Formę wcześniej wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
    Babkę piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół; tzn. do suchego patyczka.
    Po wystygnięciu babkę polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4.36 (176 ocen)

Babka cytrynowa.

To może cię zainteresować