Mleczna babka cytrynowa

  • wyświetlono: 3898 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Babka ma niezwykły mleczny smak dzięki użyciu mleka w proszku.

Michał Dobras
  • 20 porcje
  • Łatwy

Składniki

o 375g mąki tortowej,
o 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
o Szczypta soli,
o 4 jajka,
o 300g cukru,
o 100g mleka w proszku,
o 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
o 1 szklanka mleka,
o 100g masła,
o 1 cytryna,

Sposób przygotowania przepisu:

Mleczna babka cytrynowa

  • 1. Cytrynę sparz. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
    1 szklankę mleka podgrzej z masłem do momentu rozpuszczenia masła. Zestaw z ognia i dodaj mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
    Jajka wbij do dużej miski, dodaj cukier. Utrzyj je mikserem na jasną, puszystą masę. Do jajek dodaj aromat waniliowy, skórkę i sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj mąkę oraz mleko z masłem i miksuj krótko na małych obrotach miksera. Ciasto jest gotowe. Przelej je do formy na babkę (26cm). Formę wcześniej wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
    Babkę piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół; tzn. do suchego patyczka.
    Po wystygnięciu babkę polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastocytrynaWielkanocbabkaciasto cytrynowebabka cytrynowa

Komentarze

Podobne przepisy

cytrynowa babka gotowana

Dodane przez: bieniaszka

Cytrynowa babka gotowana

Do trzech razy sztuka... Jest to...

Babka cytrynowa

Dodane przez: Kasia2201

Babka cytrynowa

Delikatna i puszysta babka nie...

Babka

Dodane przez: MagdalenaS

Babka cytrynowa

pyszna, prosta w przygotowaniu...

babka

Dodane przez: Aga72

Babka cytrynowa

Dobry wieczór kochani mam dziś...

Cytrynowa babka

Dodane przez: Jaga85

Cytrynowa babka

Polecam na Wielkanocny stół. Wśród...

Cytrynowa babka parzona

Dodane przez: JOANNA 55a

Cytrynowa babka parzona

Jest to najlepsza babka cytrynowa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE