Babka ma niezwykły mleczny smak dzięki użyciu mleka w proszku.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
o 375g mąki tortowej,
o 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
o Szczypta soli,
o 4 jajka,
o 300g cukru,
o 100g mleka w proszku,
o 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
o 1 szklanka mleka,
o 100g masła,
o 1 cytryna,
Mleczna babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę sparz. Zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.
1 szklankę mleka podgrzej z masłem do momentu rozpuszczenia masła. Zestaw z ognia i dodaj mleko w proszku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Jajka wbij do dużej miski, dodaj cukier. Utrzyj je mikserem na jasną, puszystą masę. Do jajek dodaj aromat waniliowy, skórkę i sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj mąkę oraz mleko z masłem i miksuj krótko na małych obrotach miksera. Ciasto jest gotowe. Przelej je do formy na babkę (26cm). Formę wcześniej wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Babkę piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół; tzn. do suchego patyczka.
Po wystygnięciu babkę polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
Komentarze