WENUS – CIASTO Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ

4.51 (192 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie, puszysty biszkopt pokryty cytrynową, serową pianką i brzoskwiniowo-kokosową posypką jest świętym pomysłem do popołudniowej kawki w ten słoneczny dzień.

Robi się go błyskawicznie, bo tylko biszkopt wymaga pieczenia ( możemy zastąpić gotowymi biszkoptami ), a resztę zrobimy w 5 minut.

Polecam!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 24×30 )

    BISZKOPT:

    * jajko – 6 szt

    * cukier – 1 szkl

    * mąka pszenna – 1 szkl

    * proszek do pieczenia – 2 lyżeczki

    MASA:

    * ser biały 3 x mielony – 500 g

    * śmietana 30% – 330 ml

    * galaretka cytrynowa – 2 op

    * cukier puder – 1 łyżka

    PONCZ:

    * sok z cytryny

    * woda – 0,5 szkl

    DODATKOWO:

    * dżem brzoskwiniowy – 1 słoik ( ok. 380 g )

    * wiórki kokosowe – 100 g

    * masło – 50 g
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Wenus – ciasto z cytrynową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT:

    Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok. 20-25 minut 170C.

    Po wystudzenia koimy na 2 blaty.

    PONCZ:

    Sok z cytryny mieszamy z ciepła wodą, nasączamy biszkopty.

    MASA:

    Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku.

    Śmietanę ( schłodzoną ) ubijamy a sztywno z cukrem pudrem, a następnie łyżka po łyżce dodajemy zmielony ser.

    Do tak zmiksowanej masy wlewamy zimną galaretkę – mieszamy.

    CAŁOŚĆ:

    Masę wykładamy w całości na biszkoptowy blat. Przykrywamy drugim, dociskamy.

    Smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy prażonym na odrobieni masła kokosem.

    Chodzimy.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Kokos Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować