Cytrynowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier.
2.Cytryny sparzamy chwilę we wrzątku i ścieramy delikatnie skórkę, a następnie wyciskamy sok. Za pomocą kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, dodajemy sok z cytryny, jajka, żółtka, cukier. Powstałą masę zagotowujemy, często mieszając aż zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia.
3.1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na zimną masę cytrynową i odstawiamy do lodówki aby krem lekko stężał. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklance wody i gdy zaczną tężeć wylewamy na masę śmietanową
Komentarze