Cytrynowa pokusa

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne orzeźwiające ciasto z masą cytrynową i śmietanową.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa cytrynowa:
    2 cytryny
    2 jajka
    2 żółtka
    szklanka cukru
    100 g masła

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany kremówki
    1 galaretka cytrynowa
    oraz
    2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Cytrynowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 40x26 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier.
  • 2. Cytryny sparzamy chwilę we wrzątku i ścieramy delikatnie skórkę, a następnie wyciskamy sok. Za pomocą kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, dodajemy sok z cytryny, jajka, żółtka, cukier. Powstałą masę zagotowujemy, często mieszając aż zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy na biszkopt i odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. 1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę śmietanową wykładamy na zimną masę cytrynową i odstawiamy do lodówki aby krem lekko stężał. 2 galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklance wody i gdy zaczną tężeć wylewamy na masę śmietanową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować