Cynamonowy drożdżowy chlebek z orzechami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chlebek drożdżowy to nietypowy wypiek na świąteczny stół. Wzbogacony dużą ilością aromatycznego cynamonu i orzechów włoskich. Udał mi się ten chlebek. I to bardzo. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze i chrupiące orzechy. Bardzo polecam.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    pół szklanki ciepłego mleka

    Na ciasto:
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru
    2 kopiaste łyżki masła
    3 szklanki mąki tortowej
    2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu
    10 dag orzechów włoskich
    ewentualnie ciepłe mleko, tak z pół szklanki

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta

Cynamonowy drożdżowy chlebek z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn. 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto. 2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, ma być ciepłe. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Orzechy siekamy. Do miski wsypujemy cynamon, dodajemy utarte jajka, orzechy, rozczyn i masło.
  • Ciasto. 3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto dolewając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  • Do pieczenia. 4. Do pieczenia: Następnie wyrośnięte ciasto formujemy w podłużny chlebek i przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrósł.
  • Pieczenie. 5. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.
  • Krojenie. 6. Studzenie: Upieczony chlebek studzimy i kroimy na kromki.
  • Gotowe. 7. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Szklanka o pojemności 250 ml. Chlebek można pokroić na około 12 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować