Drożdżowy odrywaniec cynamonowy

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny zapach cynamonu podczas pieczenia i ciekawy smak po upieczeniu.A przede wszystkim: nie kroimy-odrywamy :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
    50 g rozpuszczonego masła
    160 ml. ciepłego mleka (3/4 szklanki )
    2 jajka
    szczypta soli

    Nadzienie:

    50 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika ( z braku przyprawy mogą być 2 łyżeczki cynamonu )
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowy odrywaniec cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05vpbgh 1. W przesianej mące zrobić dołek, rozdrobnić do niego drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, zasypać łyżeczką mąki, wymieszać łyżeczką i zostawić na 10 minut, żeby zaczyn ruszył.Gdy zaczyn wyrośnie, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, wówczas dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto pozostawić po przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Rozpuścić masło z cukrem, zestawić z ognia, wsypać cynamon z przyprawą do jabłecznika i wymieszać.
  • image-0dh7mmv 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie roboczym oprószonym mąką na prostokąt ok. 30 x 45 cm.Rozprowadzić rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem na cieście. Pokroić na kilka równych pasków.
  • image-07psoga 4. Pokrojone paski ułożyć jeden na drugim i ponownie przekroić na kilka części.
  • image-0ppw9mj 5. Wyłożyć małą blaszkę o wym. 25 x 11 cm papierem do pieczenia. Ułożyć w niej rzędami kawałki ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • 6. Piec w temp. 180°C przez ok. 40-45 minut, przy czym przez pierwsze 25 minut najlepiej pod przykryciem (luźno położyć tylko papier do pieczenia ) i następne 15 minut już po zdjęciu papieru.
    Wyjąć i zostawić do przestudzenia. Najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować