Drożdżowy odrywaniec cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W przesianej mące zrobić dołek, rozdrobnić do niego drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka, zasypać łyżeczką mąki, wymieszać łyżeczką i zostawić na 10 minut, żeby zaczyn ruszył.Gdy zaczyn wyrośnie, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, wówczas dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto pozostawić po przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Rozpuścić masło z cukrem, zestawić z ognia, wsypać cynamon z przyprawą do jabłecznika i wymieszać.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na blacie roboczym oprószonym mąką na prostokąt ok. 30 x 45 cm.Rozprowadzić rozpuszczone masło z cukrem i cynamonem na cieście. Pokroić na kilka równych pasków.
4.Pokrojone paski ułożyć jeden na drugim i ponownie przekroić na kilka części.
5.Wyłożyć małą blaszkę o wym. 25 x 11 cm papierem do pieczenia. Ułożyć w niej rzędami kawałki ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
6.Piec w temp. 180°C przez ok. 40-45 minut, przy czym przez pierwsze 25 minut najlepiej pod przykryciem (luźno położyć tylko papier do pieczenia ) i następne 15 minut już po zdjęciu papieru.
Wyjąć i zostawić do przestudzenia. Najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe.
Komentarze