Chlebek cynamonowy odrywany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Formę o wymiarach 12 cm / 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Do garneczka rozkruszyć drożdże.
Dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz letnie mleko.
Dokładnie razem wymieszać.
Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
Jajka wbić do miski.
Dodać cukier i ubić, aż cukier się rozpuści.
Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
Przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować.
Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
Pokroić na paski szerokości 5 cm.
Nałożyć jeden pasek na drugi.
Następnie pokroić je na kwadraty.
Układać w foremce pionowo.
Wierzch posmarować mlekiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 50 minut w 160 st C.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze