Chlebek cynamonowy odrywany

4.9 (10 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

najlepszy jeszcze gorący

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • CIASTO

    30 gram drożdży
    2 jajka
    150 ml letniego mleka
    400 gram mąki pszennej
    50 gram roztopionego masła
    szczypta soli
    5 łyżek cukru

    NADZIENIE

    50 gram roztopionego masła
    1/2 szklanki brązowego cukru
    2 łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Chlebek cynamonowy odrywany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO

    Formę o wymiarach 12 cm / 25 cm wysmarować masłem i posypać mąką.
    Do garneczka rozkruszyć drożdże.
    Dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki oraz letnie mleko.
    Dokładnie razem wymieszać.
    Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.
    Jajka wbić do miski.
    Dodać cukier i ubić, aż cukier się rozpuści.
    Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki.
    Dokładnie wyrobić jednolite ciasto.
    Przykryć i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Następnie ciasto rozwałkować.
    Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.
    Pokroić na paski szerokości 5 cm.
    Nałożyć jeden pasek na drugi.
    Następnie pokroić je na kwadraty.
    Układać w foremce pionowo.
    Wierzch posmarować mlekiem.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 50 minut w 160 st C.
    Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować