Curry z dynią, kurczakiem i domowymi kopytkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie kuchni polskiej z kuchnią indyjską to coś pysznego. Nasze delikatne ziemniaczane kopytka z obłędnym w smaku curry, lekko słodkim i pikantnym, bardzo aromatycznym. Dynia doskonale sprawdza się w takim daniu. I pomyśleć, że kiedyś jej nie lubiłam. Bardzo Wam to danie polecam. Zróbcie, będzie pysznie, aromatycznie i sycąco.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kopytka:
    1 kg ziemniaków
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    sól do smaku
    olej do gotowania

    Na curry:
    1 średnia dynia
    2 duże marchewki
    2 filety z kurczaka
    puszka mleczka kokosowego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 łyżka przyprawy curry
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    papryka słodka mielona według uznania
    olej do smażenia

    Dodatkowo:
    świeże listki bazylii do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Curry z dynią, kurczakiem i domowymi kopytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kopytka: Ziemniaki obieramy, myjemy i odważamy kilogram, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Studzimy. Do zimnych ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy obie mąki zagniatamy ciasto. Ja mąkę pszenną wsypuję stopniowo, bo nie zawsze wejdzie dwie szklanki, zależy to jak bardzo mączyste mamy ziemniaki. Gdy ciasto jest gładkie, to toczymy z niego wałki, kroimy kluski i tępą stroną noża robimy wzorek. Kopytka gotujemy w dużej ilości gorącej i osolonej wody z łyżką oleju. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 2. Curry: Gdy ugotowane ziemniaki stygną to przygotowujemy curry. Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso, oprószamy je papryką mieloną i chwilę przesmażamy. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa, ponownie przesmażamy, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy tak około 15 minut. Dynię obieramy, usuwamy miąższ z pestkami, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do mięsa, wlewamy mleczko kokosowe i dusimy do miękkości dyni. W razie potrzeby można podlać gorącą wodą. Gdy dynia będzie miękka dodajemy przyprawy i zagotowujemy.
  • 3. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji kopytek, curry i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Gotowe. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Porcja dla 4 osób. Kopytka można przygotować według własnej sprawdzonej receptury.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Filet z kurczaka Kurczak Mięso Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować