Curry z dynią, kurczakiem i domowymi kopytkami

  • wyświetlono: 56 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Połączenie kuchni polskiej z kuchnią indyjską to coś pysznego. Nasze delikatne ziemniaczane kopytka z obłędnym w smaku curry, lekko słodkim i pikantnym, bardzo aromatycznym. Dynia doskonale sprawdza się w takim daniu. I pomyśleć, że kiedyś jej nie lubiłam. Bardzo Wam to danie polecam. Zróbcie, będzie pysznie, aromatycznie i sycąco.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Na kopytka:
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól do smaku
olej do gotowania

Na curry:
1 średnia dynia
2 duże marchewki
2 filety z kurczaka
puszka mleczka kokosowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka mielonego imbiru
papryka słodka mielona według uznania
olej do smażenia

Dodatkowo:
świeże listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Curry z dynią, kurczakiem i domowymi kopytkami

  • 1. Kopytka: Ziemniaki obieramy, myjemy i odważamy kilogram, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Studzimy. Do zimnych ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy obie mąki zagniatamy ciasto. Ja mąkę pszenną wsypuję stopniowo, bo nie zawsze wejdzie dwie szklanki, zależy to jak bardzo mączyste mamy ziemniaki. Gdy ciasto jest gładkie, to toczymy z niego wałki, kroimy kluski i tępą stroną noża robimy wzorek. Kopytka gotujemy w dużej ilości gorącej i osolonej wody z łyżką oleju. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • 2. Curry: Gdy ugotowane ziemniaki stygną to przygotowujemy curry. Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy mięso, oprószamy je papryką mieloną i chwilę przesmażamy. Marchewki obieramy, płuczemy i osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa, ponownie przesmażamy, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy tak około 15 minut. Dynię obieramy, usuwamy miąższ z pestkami, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do mięsa, wlewamy mleczko kokosowe i dusimy do miękkości dyni. W razie potrzeby można podlać gorącą wodą. Gdy dynia będzie miękka dodajemy przyprawy i zagotowujemy.
  • 3. Podanie: Na talerze nakładamy po porcji kopytek, curry i dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Gotowe. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Porcja dla 4 osób.
Kopytka można przygotować według własnej sprawdzonej receptury.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoKurczaksezonowe przysmakifilet z kurczakaziemniakikopytkacurryDyniaobiadkuchnie światajesieńsezonowe daniesycący obiaddanie z mięsemdanie z dyniąjesienny obiadcurry z dyniadomowe kopytkacurry z kopytkamicurry z mięsem

Komentarze

Podobne przepisy

curry

Dodane przez: edith

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Curry zawsze mnie fascynowało....

Ryż z kurczakiem curry i fasolką szparagowa

Dodane przez: AnetaJ

Ryż z kurczakiem curry i fasolką szparagowa

Tradycyjne curry z kurczakiem z...

Penne z dynią i kurczakiem

Dodane przez: mysza75

Penne z dynią i kurczakiem

Lekkie, zdrowe i sycące danie z...

Warzywne curry z dynią

Dodane przez: dorota w

Warzywne curry z dynią

Lekkie curry z samych warzyw. Dla...

Kurczak z Curry i Ananasem

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Kurczak z Curry i Ananasem

Kurczak z Curry i Ananasem

image-15vg5hh

Dodane przez: Ewelina2809

Ryż curry z kurczakiem i warzywami

Rzadko mam czas żeby coś ugotować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE