Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Aromatyczne, niezwykle kremowe i pachnące curry to prawdziwa eksplozja smaków :) Idealne, jesienne danie :)

  • 45 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    300 g dyni (masa po obraniu)
    120 g ciecierzycy z puszki
    1 mała cebula
    400 ml mleka kokosowego
    1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
    1 1/2 łyżki żółtej pasty curry
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
    2 łyżki oleju ryżowego
    Do podania:
    200 g ugotowanego ryżu basmati (masa suchego ryżu)
    4 łyżki podprażonych orzeszków ziemnych
    plastry chili
    świeża kolendra
    sok z limonki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Curry z kurczakiem

Żółte curry z dynią, kurczakiem i ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pastę curry i kurkumę, przesmażyć chwilę mieszając. Dodać pokrojone na paski kawałki piersi kurczaka i smażyć, aż mięsko pokryje się przyprawami. Wlać wodę lub bulion warzywny, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę dynię i ciecierzycę. Wlać mleko kokosowe, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do zredukowania i zagęszczenia płynu. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka, ale nie rozgotowana. Do gotowego curry dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Podawać z ryżem. Curry posypać podprażonymi orzeszkami, kolendrą i skropić sokiem z limonki.

Porady

Jeśli wolicie ostrzejsze smaki możecie dodatkowo dodać posiekaną papryczkę chili lub żółtą pastę curry zamienić na czerwoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować