Robiąc porządki i miejsce w zamrażarce na sezonowe owoce znalazłam zabłąkany woreczek dyni i postanowiłam pomalować dziś dzień na żółto :)
60 min
Składniki:
Filet z kurczaka
Miseczka pokrojonej w kostkę dyni (lub zamienników)
Papryczka chilli (ponieważ my lubimy ziać ogniem daję całą, ale spokojnie można ograniczyć lub zmniejszyć jej ilość )
Mleko kokosowe – 300 ml
100 ml sosu pomidorowego
1/6 łyżeczki szafranu
Marynata do kurczaka
Po pół łyżeczki soli, pieprzu i pieprzu Cayenne
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka startego drobno imbiru
2 żabki czosnku przeciśnięte przez praskę
1/6 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oliwy
Curry z dynią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy w misce, wkładamy do niej kurczaka, mieszamy i odstawiamy na godzinkę go lodówki (najlepiej zostawić mięso w marynacie na całą noc, ale godzina pozwoli mięsu przejść wszystkimi aromatami).
Kurczaka podsmażamy na patelni tak aby się zarumienił (nie powinien być usmażony ponieważ będzie dusił się jeszcze mleku kokosowym). Zarumienionego kurczaka przekładamy na miseczkę, na patelnie wrzucamy chilli i wrzucamy dynie chwilę podsmażamy. Do dyni dodajemy mleko kokosowe, sos pomidorowy, szafran , resztkę marynaty która została z kurczaka i podsmażonego kurczaka. Dusimy około 30 minut, wtedy kurczak z pewnością będzie już ugotowany, a dynia dostatecznie miękka. Gotowe curry posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.
Komentarze