Curry z dynią i kurczakiem

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Robiąc porządki i miejsce w zamrażarce na sezonowe owoce znalazłam zabłąkany woreczek dyni i postanowiłam pomalować dziś dzień na żółto :)

  • 60 min

Składniki:

  • Filet z kurczaka
    Miseczka pokrojonej w kostkę dyni (lub zamienników)
    Papryczka chilli (ponieważ my lubimy ziać ogniem daję całą, ale spokojnie można ograniczyć lub zmniejszyć jej ilość )
    Mleko kokosowe – 300 ml
    100 ml sosu pomidorowego
    1/6 łyżeczki szafranu

    Marynata do kurczaka
    Po pół łyżeczki soli, pieprzu i pieprzu Cayenne
    2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżka startego drobno imbiru
    2 żabki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1/6 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Curry z dynią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy w misce, wkładamy do niej kurczaka, mieszamy i odstawiamy na godzinkę go lodówki (najlepiej zostawić mięso w marynacie na całą noc, ale godzina pozwoli mięsu przejść wszystkimi aromatami).
    Kurczaka podsmażamy na patelni tak aby się zarumienił (nie powinien być usmażony ponieważ będzie dusił się jeszcze mleku kokosowym). Zarumienionego kurczaka przekładamy na miseczkę, na patelnie wrzucamy chilli i wrzucamy dynie chwilę podsmażamy. Do dyni dodajemy mleko kokosowe, sos pomidorowy, szafran , resztkę marynaty która została z kurczaka i podsmażonego kurczaka. Dusimy około 30 minut, wtedy kurczak z pewnością będzie już ugotowany, a dynia dostatecznie miękka. Gotowe curry posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Cynamon Czosnek Dynia Kurczak Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować