Chrupiąca cukinia nadziewana świeżymi pomidorami, kurczakiem, kabanosem. Prosto, smacznie. Uwielbiam takie młode cukinie są najlepsze. Na ciepło i na zimno można jeść.
Cukinia nadziewane pomidorami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie kroję na na pół wzdłuż. Wycinam środek miąższu zostawiając trochę. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski. Dodaję pokrojoną cebulę i czosnek. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią, oregano, dodaj dwie łyżki oleju. Odstawiam na godzinę do lodówki. Pomidory kroję w kostkę i przesmażam na patelni. Przecieram przez sitko. Można je sparzyć wcześniej i obrać se skórki wtedy nie trzeba przecierać. Kurczaka przesmażam na patelni, dodaję miąższ cukinii pokrojony,kabanosy, pomidory, doprawiam jeżeli potrzeba. Kabanosy kroję na kawałki. Cukinię delikatnie solę w środku, napełniam farszem. Na wierzchu układam pokrojoną mozzarellę, kawałki kabanosa dodatkowo, pomidorka koktajlowego. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni. Cukinię wstawiam do piekarnika, na początku przykrywam folią aluminiową potem ją zdejmuję. Piekę około 20-25 minut aż będzie miękka. Przed podaniem posypuję koperkiem i natką.
Komentarze