Ucierane ciasto z jabłkami, lub śliwkami lub innymi owocami.
28 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
125 g miękkiego masła
100 g cukru
3 jajka
160 g mąki pszennej
40 g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
3 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g jabłek (lub śliwek)
cukier puder - do posypania
masło i tarta bułka - do wysypania formy
Ciasto z owocami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć na puch (do białości), następnie na przemian dodawać jajka, cukier i cukier waniliowy stale ucierając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do ciasta (ciągle ucierając), na koniec dodać mleko.
Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem i obsypać tartą bułką.
Jabłka obrać i podzielić na cząstki (śliwki przekroić na pół i usunąć pestki).
Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy, ułożyć owoce i przykryć resztą ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180ºC, upiec ciasto ok. 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Porady
Do tego ciasta można wykorzystać inne sezonowe owoce (np. truskawki, morele, brzoskwinie, gruszki) , mrożone też sprawdzą się doskonale.
Komentarze