Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką

4.5 (145 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasto. Kto chętny to poczęstuję kawałeczkiem i nawet zrobię filiżankę aromatycznej i pysznej kawy. Ciasto jest bardzo pyszne, mięciutki kakaowy biszkopt, krem o smaku chałwowym i lekka kawowa pianka, a dodatkowo w środku biszkopty i czekolada na wierzchu. Same pyszności, więc czego chcieć więcej. Bardzo polecam. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    pół szklanki cukru
    pół szklanki maki tortowej
    pół szklanki maki ziemniaczanej
    2 lekko kopiaste łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    2 kopiaste łyżki cukru pudru
    20 dag ulubionej chałwy ( u mnie waniliowa )
    20 dag masła lub margaryny

    Pianka:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    5 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
    2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
    5 łyżek gorącej wody

    Dodatkowo:
    5 dag mlecznej
    około 15 dag okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Ciasto z kremem chałwowym, biszkoptami i kawową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
  • 2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie ucieramy. Jeżeli uznamy, że krem jest zbyt mało słodki to można dodać jeszcze cukru pudru, jak dla mnie to takie proporcje są w sam raz. Gotowy krem rozsmarowujemy na biszkopcie. Na kremie w równych rzędach układamy biszkopty.
  • 3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie i biszkoptach.
  • 4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej się chłodzi to tym lepiej będzie się kroiło.
  • 5. Podanie: Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ciasto kroimy, posypujemy z wierzchu czekoladą i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. U mnie chałwa o smaku waniliowym. Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować