Ciasto czekoladowe z pianką kawową

4.51 (160 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki ciasto i puszysty krem to idealne połączenie

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1 tabliczka czekolady deserowej
    50 ml mleka
    10 dkg mąki
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    pianka kawowa:
    1 opakowanie cappuccino waniliowego
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 szklanka mleka
    3-4 łyżki żelatyny
    ok. 600 ml śmietany 30%

    dodatkowo:
    1/2 szklanki mocnej kawy do nasączenia
    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Ciasto czekoladowe z pianką kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę z mlekiem rozpuścić na parze. Przestudzić. Całe jaja ubić z cukrem, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i kawą. Na końcu dodać rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 25×30 cm. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzić. Kiedy wystygnie, lekko nasączyć.

    Cappuccino i kawę zalać gorącym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia. Kiedy wystygnie, wsypać żelatynę, a kiedy spęcznieje, podgrzać  i mieszać do rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę zmiksować na puch i stopniowo wlewać wystudzoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch ciasta udekorować polewą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować