Ciasto "Grześki"

4.41 (223 ocen)

  • 2 godz.

Kremowe, rozpływające się w ustach ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt (na blachę 20x36 cm):
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    ciasto wafelkowo-orzechowe:
    6 białek
    20 dag cukru kryształu
    20 dag mielonych orzechów włoskich
    4 duże wafelki w czekoladzie Grześki (każdy 48 g)
    szczypta soli

    krem:
    3 szkl. mleka
    5 łyżek cukru kryształu
    małe opakowanie cukru wanilinowego
    6 żółtek
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    2 pełne łyżki mąki pszennej
    300 g kostka masła (1,5 kostki)

    dodatkowo:
    duży wafelek w czekoladzie Grześki
Wystaw ocenę:

4.41 (223 ocen)

Ciasto "grześki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Delikatnie szpatułką wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać ma blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec ok. 25 minut w temp. 170 ⁰ C.
  • 2. Ciasto wafelkowo-orzechowe: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Delikatnie wmieszać szpatułką orzechy i pokrojone w kostkę wafelki. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem (tylko spód) i piec ok. 25-30 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Krem: półtorej szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i mąki. Wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch stopniowo dodawać budyń.
  • 4. Biszkopt posmarować kremem i przełożyć ciastem wafelkowo-orzechowym. Odłożyć ok. 5 łyżek kremu i posmarować wierzch ciasta. Posypać pokrojonym w drobną kostkę wafelkiem.

Porady

Możemy użyć innych wafelków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Orzechy Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.33 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować