Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami

4.7 (231 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kakaowy biszkopt przełożony kremem czekoladowym i biszkoptami. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z wyraźnie wyczuwalnym mlekiem w proszku. Jeżeli ktoś lubi ten smak  tak jak ja, to bardzo polecam ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT KAKAOWY:

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki kakao
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    szczypta soli

    CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:

    125 g serka mascarpone
    1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1/2 szklanki mleka w proszku
    100 g czekolady mlecznej 
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody

    JASNY KREM CZEKOLADOWY:

    125 g serka mascarpone
    1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1/2 szklanki mleka w proszku
    100 g czekolady białej
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody

    POLEWA:

    50 g czekolady gorzkiej 70%
    1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

    DODATKI:

    ok 100 g małych biszkoptów okrągłych
    1/3 szklanki soku porzeczkowego
    napar z herbaty do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.7 (231 ocen)

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę. Mąkę pszenną  przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Dodać kakaową pastę, a na końcu wsypać suche składniki, delikatnie mieszając łopatką. Wylać do formy o wymiarach 21 x 25 cm.  Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty, każdy z nich nasączyć  naparem z herbaty.
  • Krem jasny i ciemny 2. Ciemny krem czekoladowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. 1 szklankę śmietanki wlać do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Połączyć z mlekiem, a następnie dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i ostudzić. Gdyby pojawiły się grudki, to na tym etapie mieszankę mleczną można przelać przez sitko.
    Zimne mascarpone ubić z pozostałą kremówką (1/2 szklanki) i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Krem wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu.
  • Biszkopty na masie 3. Okrągłe biszkopty zamaczać w soku porzeczkowym i układać jeden przy drugim na kremie. Na biszkoptach rozsmarować jasny krem czekoladowy, który przygotowujemy w taki sam sposób co ciemny. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady. Przykryć drugą częścią biszkoptu.

    Ciasto polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę i śmietankę nad kąpielą wodną. Kiedy ciasto stężeje, można pokroić na kawałki.

    Udanych wypieków i smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Mleko Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować