Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami

  • wyświetlono: 19727 |
  • dodany do książki kucharskiej: 28 |
  • polecenia: 2

Kakaowy biszkopt przełożony kremem czekoladowym i biszkoptami. Bardzo smaczne ciasto warstwowe z wyraźnie wyczuwalnym mlekiem w proszku. Jeżeli ktoś lubi ten smak  tak jak ja, to bardzo polecam ;)

Mniam1
  • 20 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT KAKAOWY:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli

CIEMNY KREM CZEKOLADOWY:

125 g serka mascarpone
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki mleka w proszku
100 g czekolady mlecznej 
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody

JASNY KREM CZEKOLADOWY:

125 g serka mascarpone
1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki mleka w proszku
100 g czekolady białej
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody

POLEWA:

50 g czekolady gorzkiej 70%
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%

DODATKI:

ok 100 g małych biszkoptów okrągłych
1/3 szklanki soku porzeczkowego
napar z herbaty do nasączenia biszkoptu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Mleczne ciasto z czekoladą i biszkoptami

  • Biszkopt1. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
    Kakao wymieszać z wodą i olejem na gładką pastę. Mąkę pszenną  przesiać z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ustawiając mikser na najwyższych obrotach i dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum i wlać po jednym żółtku. Dodać kakaową pastę, a na końcu wsypać suche składniki, delikatnie mieszając łopatką. Wylać do formy o wymiarach 21 x 25 cm.  Nie należy natłuszczać brzegów, jedynie na dno położyć papier do pieczenia. Piec w 160*C przez 30 min. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przekroić na dwa blaty, każdy z nich nasączyć  naparem z herbaty.
  • Krem jasny i ciemny2. Ciemny krem czekoladowy. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić. 1 szklankę śmietanki wlać do garnuszka i jak tylko zacznie wrzeć, wsypać przesiane mleko w proszku. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Połączyć z mlekiem, a następnie dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści i ostudzić. Gdyby pojawiły się grudki, to na tym etapie mieszankę mleczną można przelać przez sitko.
    Zimne mascarpone ubić z pozostałą kremówką (1/2 szklanki) i dodawać porcjami przestudzoną mieszankę czekoladową. Delikatnie wymieszać trzepaczką, ale nie ubijać. Krem wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu.
  • Biszkopty na masie3. Okrągłe biszkopty zamaczać w soku porzeczkowym i układać jeden przy drugim na kremie. Na biszkoptach rozsmarować jasny krem czekoladowy, który przygotowujemy w taki sam sposób co ciemny. Zmienia się jedynie rodzaj czekolady. Przykryć drugą częścią biszkoptu.

    Ciasto polać polewą czekoladową, rozpuszczając czekoladę i śmietankę nad kąpielą wodną. Kiedy ciasto stężeje, można pokroić na kawałki.

    Udanych wypieków i smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

na słodkokremówkakakaoCiasto z biszkoptamiciasto czekoladowemleko w proszkuciasta świąteczneciasto przekładaneciasta warstwoweefektowne ciastokrem z mascarponena biszkoptachprzepis_miesiąca1000ciasta tortoweciasta z krememkrem bez masła
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1jvt479

Dodane przez: Teodorka

Kremowe ciasto z biszkoptami

Kremowe ! Moje ulubione.

CIASTO Z PIANKĄ I MALINAMI NA BISZKOPTACH - BEZ PIECZENIA!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO Z PIANKĄ I MALINAMI NA BISZKOPTACH...

Wiem, że uwielbiacie takie szybkie...

Ciasto mleczne z truskawkami

Dodane przez: kuchnia ani

Ciasto mleczne z truskawkami

Nie macie jeszcze dość truskawek?...

Ciasto z biszkoptami

Dodane przez: ilka222

Ciasto z biszkoptami

Pyszne ciasto z posypką

ciasto

Dodane przez: agnes

ciasto z biszkoptami

przepis na prawde prosty i smaczny

ciasto na biszkoptach

Dodane przez: magdzia44448

CIASTO NA BISZKOPTACH Z MASĄ BUDYNIOWĄ I...

Pyszne, delikatne ciasto. :)