Ciasto z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki zalać gorącą wodą i moczyć je przez około 40 minut.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
2.Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie, ale delikatnie mieszać (można użyć miksera, ale na wolnych obrotach). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać wprost do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do przygotowanej foremki i piec przez około 30 minut. Całkowicie wystudzić.
3.Przygotować krem: masło utrzeć na puch, porcjami dodawać pokruszoną chałwę i dokładnie zmiksować. Dodać orzechy, odsączone i osuszone rodzynki i likier czekoladowy. Dokładnie wymieszać.
4.Biszkopt podzielić na dwie równe części wszerz, a następnie każdą z nich przeciąć wzdłuż. Powstaną cztery placki.
Komentarze