Ciasto z kremem chałwowym

4.47 (190 ocen)

Puszysty biszkopt przekładany kremem z dużą ilością chałwy, polany czekoladą.

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    6 łyżek cukru pudru
    185g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    300g chałwy
    300g masła
    3 łyżki rodzynek
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    2-3 łyżki gęstego likieru czekoladowego

    Dodatkowo:

    100g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.47 (190 ocen)

Ciasto z kremem chałwowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać gorącą wodą i moczyć je przez około 40 minut.
    Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder. Ubijać do momentu uzyskania sztywnej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku, po każdym dokładnie, ale delikatnie mieszać (można użyć miksera, ale na wolnych obrotach). Mąkę i proszek do pieczenia przesiać wprost do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do przygotowanej foremki i piec przez około 30 minut. Całkowicie wystudzić.
  • 3. Przygotować krem: masło utrzeć na puch, porcjami dodawać pokruszoną chałwę i dokładnie zmiksować. Dodać orzechy, odsączone i osuszone rodzynki i likier czekoladowy. Dokładnie wymieszać.
  • 4. Biszkopt podzielić na dwie równe części wszerz, a następnie każdą z nich przeciąć wzdłuż. Powstaną cztery placki.
  • 5. Układać warstwy: biszkopt, krem, biszkopt, krem, biszkopt, krem, biszkopt.
  • 6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą wylać na ciasto. Wyrównać, wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chałwa Likier czekoladowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Ci ten przepis, wypróbuj też inne propozycje na ciasto z kremem.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować