Ciasto Malinowa Chmurka na biszkopcie

3.83 (40 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto na każdą okazję. Z malinami, kremem, na biszkopcie i ze słodkimi bezikami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



    BISZKOPT

    -4 jajka
    -3/4 szl mąki pszennej tortowej
    -2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -0,5 szkl cukru



    WARSTWA MALINOWA

    -3 galaretki malinowe
    -3,5 szkl gorącej wody
    -400g malin



    KREM

    -500ml śmietanki 36%
    -250g serka mascarpone lub kremowego
    -1,5 łyżki żelatyny
    -125ml wody
    -3/4 szkl cukru pudru



    DODATKOWO

    -ok 200g białych bezików
Wystaw ocenę:

3.83 (40 ocen)

Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 galaretki malinowe mieszamy w 3,5 szkl gorącej wody. Studzimy

    BISZKOPT

    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy do nich stopniowo cukier. Miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia-wszystko miksujemy na najniższych obrotach.

    Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki,
    wyrównujemy i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 15 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy.

    Do ostudzonej galaretki dajemy maliny, mieszamy odkładamy do lodówki do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć

    Tężejącą galaretkę z malinami dajemy na ostudzony biszkopt, wyrównujemy i wsadzamy do lodówki do całkowitego stężenia

    Gdy galaretka stężeje, robimy krem
    Na początek do miski dajemy 1,5 łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
    Do miski dajemy 500ml schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder, serek mascarpone lub dowolny kremowy serek i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach.
    Krem wykładamy na galaretkę z malinami, wyrównujemy.
    Na kremie od razu układamy beziki. Można je jeszcze polać niteczkami czekolady.
    Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować