Ciasto malinowa chmurka na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 galaretki malinowe mieszamy w 3,5 szkl gorącej wody. Studzimy
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę, następnie dodajemy do nich stopniowo cukier. Miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia-wszystko miksujemy na najniższych obrotach.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki,
wyrównujemy i wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 15 min do suchego patyczka. Biszkopt studzimy.
Do ostudzonej galaretki dajemy maliny, mieszamy odkładamy do lodówki do momentu aż galaretka zacznie gęstnieć
Tężejącą galaretkę z malinami dajemy na ostudzony biszkopt, wyrównujemy i wsadzamy do lodówki do całkowitego stężenia
Gdy galaretka stężeje, robimy krem
Na początek do miski dajemy 1,5 łyżki żelatyny i 125ml gorącej wody-mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski dajemy 500ml schłodzonej śmietanki 36% i ubijamy ją na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder, serek mascarpone lub dowolny kremowy serek i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach.
Krem wykładamy na galaretkę z malinami, wyrównujemy.
Na kremie od razu układamy beziki. Można je jeszcze polać niteczkami czekolady.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze