Ciasto wuzetka warstwowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne oraz lekkie ciasto na bazie czekoladowych biszkoptów otulone pyszną śmietankową masą z dodatkiem dżemu wiśniowego, idealne do popołudniowej kawy.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 38*24 cm
    Ciasto czekoladowe:
    10 jajek wiejskich
    2 budynie czekoladowe
    szklanka mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki czarnego kakao

    Krem:
    1 l śmietanki kremówki
    8 łyżeczek żelatyny
    1,5 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    konfitura wiśniowa

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny palmy
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto wuzetka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wuzetka 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka, wsypujemy mąki oraz kakao z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika studzimy i dzielimy na 3 równe placki.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Wlewamy letnią żelatynę miksujemy.
  • ciasto wuzetka 3. Na pierwszy blat smarujemy konfiturą ok 4 łyżki rozsmarowujemy i wykładamy masę śmietankową, następnie drugi biszkopt krem i biszkopt.
  • 4. Składniki na polewę rozpuszczamy w garnuszku, zimną polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować