Wuzetka
- wyświetlono: 1525 |
- dodany do książki kucharskiej: 3 |
- polecenia: 0
Ciasto jest wysokie, ale bardzo miękkie. Masa na bazie śmietanki i sera.Dla mnie bomba.
30 porcje
80min PT80M
Łatwy
Składniki
Ciasto:4 jaja,
400 ml maślanki,
400 ml kawy ostudzonej,
130 ml oleju,
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki sody,
1 szklanka cukru,
5 łyżek kakao,
480 g mąki pszennej.
Masa:
400 ml śmietany 30%,
500 g sera z wiaderka,
5 łyżeczek żelatyny,
1 szklanka cukru pudru,
cukier waniliowy.
Polewa:
50 g czekolady gorzkiej,
50 g czekolady mlecznej,
50 ml śmietany 30%.
Posypka waflowa do posypania
Sposób przygotowania przepisu:
Wuzetka
- 1.
Ciasto:
Składniki mokre: jaja, maślankę, kawę, olej łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki.
Składniki suche: sól, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, cukier mieszamy ze sobą.
Do składników suchych wlewamy stopniowo mokre, mieszamy rózgą na jednolite ciasto.
Połowę ciasta wylewamy na formę 35x22, pieczemy ok 25 minut. Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo. Ciasta studzimy.
Masa:
Żelatynę moczymy w 4 łyżkach zimnej wody.Po napęcznieniu podgrzewamy chwilę, gdy się rozpuści dodajemy do niej łyżkę sera. Po wymieszaniu dodajemy do sera,wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Ubitą śmietanę stopniowo dodajemy do sera. Masę wykładamy na jedno ciasto, przykrywamy drugim.Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
Polewa:
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamane czekolady, mieszamy do ich rozpuszczenia. Polewamy ciasto. Posypujemy posypką waflową. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze