Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu,prosta i smaczna.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Blaszka 24x36 cm
Ciasto:
8 jajek L
szczypta soli
pół szkl.oleju
1 szkl.mąki pszennej tortowej
1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
1/3 szkl.kakao
1 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 litr śmietany kremówki 30-36 %
1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
4 łyżki cukru pudru(można dać więcej w zależności od smaku)
5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody
Dodatkowo:
mały słoiczek powideł śliwkowych
mocna,słodka herbata do nasączenia(jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem),lub kawą z cukrem
Polewa:
200 ml śmietany kremówki 30 %
150 g czekolady mlecznej
1,5 łyżeczki żelatyny
1.Oddzielamy żółtka od białek,do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,następnie zmniejszamy obroty miksera i cienką stróżką wlewamy olej cały czas miksując,stopniowo wsypujemy suche składniki,wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy,miksujemy krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wstawiamy do piekarnika na ok.40 min.
Pieczemy w temp.170 C.
Ciasto po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia.
2.Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty,
3.spód nasączamy i smarujemy powidłami śliwkowymi.
4.Śmietankę schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia na 10 min.
Śmietankę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier waniliowy, cukier puder do smaku,zmiksować krótko,następnie żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali,tak aby była płynna,ale żeby nie straciła właściwości żelujących,czyli dosłownie kilka sekund.
Do żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany,wymieszać energicznie,i wlać do ubitej śmietany,krótko zmiksować,
5.wyłożyć na spód ciasta,przykryć drugim blatem,
6.wstawić do lodówki,żeby śmietana się ściągnęła.
W tym czasie przygotować polewę,żelatynę zalać 2 łyżkami wody,odstawić do napęcznienia,śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu,nie doprowadzając do wrzenia,gdy czekolada całkowicie się rozpuści,zdjąć z ognia,wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.
Gdy polewa przestygnie,rozsmarować na wierzchu ciasta,wstawić do lodówki i gotowe.Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany,używając do tego tylki cukierniczej.
Porady
Powidła można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.
Komentarze