Wuzetka

  • wyświetlono: 3325 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu,prosta i smaczna.

Zdjęcie do publikacji.
  • 32 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 24x36 cm

Ciasto:

8 jajek L
szczypta soli
pół szkl.oleju
1 szkl.mąki pszennej tortowej
1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
1/3 szkl.kakao
1 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

1 litr śmietany kremówki 30-36 %
1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
4 łyżki cukru pudru(można dać więcej w zależności od smaku)
5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody

Dodatkowo:

mały słoiczek powideł śliwkowych
mocna,słodka herbata do nasączenia(jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem),lub kawą z cukrem

Polewa:

200 ml śmietany kremówki 30 %
150 g czekolady mlecznej
1,5 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Wuzetka

  • Wuzetka.1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,następnie zmniejszamy obroty miksera i cienką stróżką wlewamy olej cały czas miksując,stopniowo wsypujemy suche składniki,wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy,miksujemy krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wstawiamy do piekarnika na ok.40 min.
    Pieczemy w temp.170 C.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Wuzetka.2. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty,
  • Wuzetka.3. spód nasączamy i smarujemy powidłami śliwkowymi.
  • Wuzetka.4. Śmietankę schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
    Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia na 10 min.
    Śmietankę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier waniliowy, cukier puder do smaku,zmiksować krótko,następnie żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali,tak aby była płynna,ale żeby nie straciła właściwości żelujących,czyli dosłownie kilka sekund.
    Do żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany,wymieszać energicznie,i wlać do ubitej śmietany,krótko zmiksować,
  • Wuzetka.5. wyłożyć na spód ciasta,przykryć drugim blatem,
  • Wuzetka.6. wstawić do lodówki,żeby śmietana się ściągnęła.
    W tym czasie przygotować polewę,żelatynę zalać 2 łyżkami wody,odstawić do napęcznienia,śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu,nie doprowadzając do wrzenia,gdy czekolada całkowicie się rozpuści,zdjąć z ognia,wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.
    Gdy polewa przestygnie,rozsmarować na wierzchu ciasta,wstawić do lodówki i gotowe.Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany,używając do tego tylki cukierniczej.

Porady

Powidła można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastokremczekoladaDeserWigiliaświętaweekendwuzetkaBożeNarodzeniebitaśmietananowyrok

Komentarze

Podobne przepisy

wuzetka

Dodane przez: lucyna19

Lekka wuzetka

Ciasto bardzo puszyste i lekkie...

Torcik Wuzetka

Dodane przez: akrobatka22

Torcik Wuzetka

Klasyczna W-Z na czekoladowym,...

Wuzetka

Dodane przez: Lucyna86

Wuzetka - łatwy przepis

Choć wygląda, jak tradycyjna wuzetka,...

WUZETKA A'LA JOLIN

Dodane przez: Słodycz na ustach

WUZETKA A'LA JOLIN

Dla miłośników wuzetki, tylko w...

TORCIK a'la W-zetka

Dodane przez: kiciax1

TORCIK a'la Wuzetka

TORCIK a'la Wuzetka z masą na mleczku...

Ciasto wuzetka z borówkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto wuzetka z borówkami

Ciasto biszkoptowe, nasączone likierem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE