Wuzetka

4.46 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu,prosta i smaczna.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Ciasto:

    8 jajek L
    szczypta soli
    pół szkl.oleju
    1 szkl.mąki pszennej tortowej
    1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl.kakao
    1 szkl.cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    1 litr śmietany kremówki 30-36 %
    1 duży cukier waniliowy lub kilka kropli ekstraktu z wanilii
    4 łyżki cukru pudru(można dać więcej w zależności od smaku)
    5 łyżeczek żelatyny+pół szkl.zimnej wody

    Dodatkowo:

    mały słoiczek powideł śliwkowych
    mocna,słodka herbata do nasączenia(jeśli dzieci nie będą jadły ciasta można nasączyć alkoholem),lub kawą z cukrem

    Polewa:

    200 ml śmietany kremówki 30 %
    150 g czekolady mlecznej
    1,5 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.46 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wuzetka

Wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wuzetka. 1. Oddzielamy żółtka od białek,do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno,dodajemy partiami cukier,miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru,dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia,następnie zmniejszamy obroty miksera i cienką stróżką wlewamy olej cały czas miksując,stopniowo wsypujemy suche składniki,wymieszane razem i przesiane przez sitko 2,3 razy,miksujemy krótko tylko do połączenia się wszystkich składników.
    Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wstawiamy do piekarnika na ok.40 min.
    Pieczemy w temp.170 C.
    Ciasto po upieczeniu od razu odwracamy do góry dnem i wykładamy na ściereczkę,zdejmujemy papier, pozostawiamy do wystygnięcia.
  • Wuzetka. 2. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty,
  • Wuzetka. 3. spód nasączamy i smarujemy powidłami śliwkowymi.
  • Wuzetka. 4. Śmietankę schładzamy w zamrażalniku ok.30 min.
    Żelatynę zalewamy wodą i pozostawiamy do napęcznienia na 10 min.
    Śmietankę ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania wsypujemy cukier waniliowy, cukier puder do smaku,zmiksować krótko,następnie żelatynę podgrzać chwilę w mikrofali,tak aby była płynna,ale żeby nie straciła właściwości żelujących,czyli dosłownie kilka sekund.
    Do żelatyny wrzucić łyżkę ubitej śmietany,wymieszać energicznie,i wlać do ubitej śmietany,krótko zmiksować,
  • Wuzetka. 5. wyłożyć na spód ciasta,przykryć drugim blatem,
  • Wuzetka. 6. wstawić do lodówki,żeby śmietana się ściągnęła.
    W tym czasie przygotować polewę,żelatynę zalać 2 łyżkami wody,odstawić do napęcznienia,śmietankę wlać do rondelka,wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu,nie doprowadzając do wrzenia,gdy czekolada całkowicie się rozpuści,zdjąć z ognia,wrzucić napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszać.
    Gdy polewa przestygnie,rozsmarować na wierzchu ciasta,wstawić do lodówki i gotowe.Można na polewie zrobić ozdobne kleksy ze śmietany,używając do tego tylki cukierniczej.

Porady

Powidła można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować