Ciasto porzeczkowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić z cukrem dodając po jednym żółtku, następnie olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżyć popierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec w temperaturze 180 st około 25 minut.
Po wystudzeniu przekroić na pół i nasączyć pączem.
Krem
W rondelku zagotować polowe mleka z cukrem , w pozostałym mleku wymieszaj obie mąki i wlej do gotującego się mleka, ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj wiórki kokosowe dokładnie wymieszaj, przykryj folią spożywczą zostaw do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżeczce zimnego budyniu, utrzyj wszystko na puszystą masę.
Na patelni rozpuścić masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe, upraż wiórki na złoty kolor.
Dolna część biszkoptu nasączonego ponczem posmaruj dżem z czarnej porzeczki, na dżem wyłóż krem kokosowy, zostawiając 4 łyżki kremu .Przykryj drugą częścią biszkoptu wierzch i boki posmaruj pozostałym kremem, i posyp wiórkami kokosowymi uprażonymi na złoty kolor. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Porady
Jeśli chcesz możesz użyć innego dżemu np.wisniowego.
Komentarze