Ciasto marchewkowo-kokosowe (bezglutenowe)

4.4 (5 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Kawałek takiego ciasta zjedzony w ramach drugiego śniadania lub deseru dostarczy energii na cały dzień. Jest słodkie, ale także zawiera w sobie mnóstwo zdrowych składników. Szybko nasyci i zaspokoi apetyt na słodycze. Lekko korzenna nuta nadaje mu wspaniałego aromatu.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • -2,5 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
    -1 szklanka mąki ryżowej
    -3/4 szklanki oliwy z oliwek
    -1/2 szklanki mąki kokosowej
    -1/2 szklanki cukru
    -1/2 szklanki rodzynek
    -1/2 szklanki mleka
    -3 duże jaja
    -2 łyżki masła orzechowego
    -1 łyżka wiórek kokosowych
    -1 łyżka cynamonu
    -1 łyżka gorzkiego kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowo-kokosowe (bezglutenowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Marchewkę dokładnie mieszamy z mąkami, kakao, cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce miksujemy oliwę, mleko, masło orzechowe i żółtka. Dodajemy do nich mieszankę marchewkową i dokładnie miksujemy na gładkie, jednolite ciasto.
  • 2 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Wlewamy do ciasta i delikatnie, lecz dokładnie łączymy szpatułką. Dodajemy rodzynki, dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki o wymiarach około 33x12 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez godzinę. Smacznego!

Porady

Ciasto opcjonalnie można podać z bitą śmietaną- gotową, lub ubitą śmietanką 30% z cukrem pudrem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować