ciasto "Pijak"

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Mocno podchmielone, bogate smakowo ciasto. Wypiek sprawdzi się na imprezy rodzinne, jak i na Święta, nie ma przy nim dużo roboty, nie kosztuje fortuny, prezentuje się przyzwoicie ;)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt jasny:

    4 jaja

    4 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej

    4 kopiaste łyżki cukru

    1 łyżeczka cukru waniliowego

    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli



    Ciasto makowo-kokosowe:

    6 białek

    150 gramów suchego maku

    150 gramów wiórków kokosowych

    1 szklanka cukru

    2 łyżki cukru waniliowego



    Krem budyniowy:

    2 paczuszki budyniu waniliowego bez cukru )każda po około 40 gramów)

    0,5 litra mleka

    6 żółtek

    250 gramów masła lub masła roślinnego

    9 łyżek cukru

    1 łyżka cukru waniliowego

    1 płaska łyżka maki ziemniaczanej



    Dodatkowo:

    alkohol, wg uznania (użyłam 450 ml pigwówki)

    500 gramów dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki

    150 gramów herbatników typu petitki

    POLEWA CZEKOLADOWA

    dekoracje na wierzch(u mnie wiórki kokosowe i migdały)
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Ciasto "pijak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pijak 1. Najpierw zabieramy się za biszkopt.

    Białka miksujemy na puch ze szczyptą soli, wsypujemy cukry, ubijamy do uzyskania szkliste bezy. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy krótko trzepaczka rózgową, potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie do połączenia składników.

    Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Biszkopt wkładamy do piekarnika nagrzanego do 18 stopni i pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka, schładzamy.
  • pijak 2. Czas na ciasto makowo-kokosowe.

    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukry, miksujemy do uzyskania szklistej bezy. potem partiami wsypujemy mak i kokos, mieszamy delikatnie do połączenia składników, robimy to za pomocą np drewnianej łyżki.

    Blaszke o wymirach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy.

    Masa budyniowa.

    Z 0,5 litra mleka odlewamy 0,5 szklanki, dodajemy przemieszane żółtka, wsypujemy proszek budyniowy i make ziemniaczaną, miksujemy do połączenia składników.

    Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, kiedy zawrze wlewamy przygotowana miksturę żółtkowo- budyniową i energicznie mieszając zagotowujemy do zgęstnienia jak tradycyjny budyń.
  • 3. Masę schładzamy.

    Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, całość ucieramy do połączenia składników.
    Wreszcie składamy ciasto.



    Na dno blachy wkładamy blat biszkoptowy, który ponczujemy wódką wg uznania, wiadomo, nie przesadźmy, gdyż ciasto po prostu nam się "rozejdzie".

    Biszkopt smarujemy 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego.

    Następnie przykrywamy ciastem makowo-kokosowym lekko dociskając. Ciasto nasączamy znów alkoholem, obficie, kokos i mak przyjmą sporo płynu ;-).

    Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią dżemu porzeczkowego.

    Na dżem wykładamy krem budyniowy, wygładzamy go delikatnie.
    Na budyń rozkładamy herbatniki, które znów obficie ponczujemy alkoholem.

    Przygotowujemy polewę czekoladową, dekorujemy ciasto.

    Wypiek wkładamy do lodówki na kilka, kilkanaście godzin.

    Po upływie wyżej wymienionego czasu, degustujemy, życzę smaaacznego :))))

Porady

Zamiast masy budyniowej możemy użyć gotowego kremu karpatkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

4.47 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto "Pijak"

joanna30 Pyszne, mocno alkoholowe ciasto tylko dla dorosłych.

4.45 (219 ocen)

Ciasto pijak

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

4.45 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Pijak

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

To może cię zainteresować