Ciasto "pijak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Delikatnie wmieszać mak i wiórki kokosowe. Przelać do foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w 170 stopniach. Ostudzić.
2.Krem: Żółtka zmiksować z mąką, proszkiem budyniowym i 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budyniową masę cały czas energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu. Na koniec wmieszać wódkę.
Ciasto nasączyć za pomocą pędzelka wódką wymieszaną z odrobiną wody.
Masę wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe, na masę ułożyć warstwę nasączonych w wódce herbatników. Polać polewą czekoladową i posypać wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
3.Polewa czekoladowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki, ja robię tak na oko). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową.
Komentarze