Ciasto pijak

4.87 (15 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Efektowne, smaczne ciasto o makowo-kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczkach petit-beurry maczanych w alkoholu, polane obficie polewą czekoladową. Nadaje się na stół imprezowy, robi duże wrażenie na gościach, zawsze proszą o przepis!

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maku
    10 dkg wiórków kokosowych
    6 białek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropel olejku migdałowego
    czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    krem
    2 budynie waniliowe bez cukru
    1/2 l mleka
    6 łyżek cukru
    200g masła 82%
    3 żółtka
    wierzch ciasta
    ciastka petit-beurre na warstwę blaszki
    100 ml wódki lub wody z cytryną do nasączenia ciastek
    polewa czekoladowa
    100g czekolady mlecznej
    łyżka masła
    2 łyżki mleka
    łyżeczka kakao
    posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.87 (15 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z budyniem

Ciasto pijak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Najpierw parzymy mak zalewając go gorącym mlekiem lub wodą. Po 15 min odcedzamy mak na gęstym sicie i zostawiamy do ostudzenia. Następnie ubijamy pianę z 6 białek ze szczyptą soli, powoli dodając( w trzech partiach) cukier. Tę czynność wykonujemy mikserem. W momencie, gdy piana jest doskonale ubita( "na sztywne pióro") odstawiamy mikser. Pozostałe składniki delikatnie mieszamy silikonową łopatką lub łyżką. Pierwszą przesiewamy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy, następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe i olejek migdałowy.
    Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.

    Uwaga! smarujemy tylko dno blaszki, boki mają się " przykleić" do blaszki w trakcie pieczenia. placek będzie równy.

    Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 220°C na 20 - 25 min. Po upieczeniu lekko przestudzony placek wyjmujemy z blachy, uprzednio nożem odcinając boki od rantów. Zdejmujemy delikatnie papier ze spodu ciasta. Następnie wykładamy blachę już nowym papierem, robiąc brzegi i wkładamy ciasto z powrotem do blaszki.
  • p 2. Teraz robimy krem budyniowy. Dwa budynie rozprowadzamy razem z cukrem w 100 ml mleka, resztę mleka doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy rozmieszane budynie i intensywnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje odstawiamy ją z ognia i wylewamy do miski, przykrywamy folią spożywczą "w kontakt" czyli bezpośrednio na budyń, nie utworzy się na powierzchni kożuch.
  • p 3. Kiedy budyń ostygnie do temperatury pokojowej, ucieramy masło (również w temperaturze pokojowej) z cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy do utartego masła po 2-3 łyżki budyniu i jednym żółtku, aż do wyczerpania składników. Masy budyniowej nie ucieramy zbyt długo, tylko do połączenia składników.

    Gotową masę wykładamy na ciasto wyrównujemy powierzchnię i układamy na kremie ciastka, jedno przy drugim, uprzednio maczane z obu stron w wódce.
  • p 4. Następnie rozgrzewamy w garnuszku składniki na polewę, na małym ogniu i tylko do rozpuszczenia masy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na wierzch ciasta i ozdabiamy posypką.


    Przepis pochodzi z lat 90-tych, ciasto jest przepyszne. Moja rodzina zawsze prosi o "pijaka" na Boże Narodzenie zamiast makowca:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
Rabat do -30%
Rabat do -30%
Rabat do -30% w sklepach stacj... więcej»
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
+
Rabat do -30%
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% w sklepach stacjonarnych i na www.hegos.eu. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 699,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 499,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:HEGOS2024
Zobacz
-20% na wszystko
-20% na wszystko
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
+
-20% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania),  Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA20
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na cały asortyment z... więcej»
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online

Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł. 

Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szalenstwo20
Zobacz
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
-20% dodatkowego rabatu na kol... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na kolekcję SS2024
Online
Stacjonarnie

-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować