Ciasto "Pijak"

2 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto "Pijak " to jedno z tych ciast, które zawsze się udają i są pewniakami na imprezach. Jest to puszysty biszkopt nasączony wiśniówką i dżemem wiśniowym przełożony kremem budyniowym, a całość udekorowana jest bezą kokosowo-makową. Po prostu pycha, Siłą tego akurat wypieku jest niebywałe połączenie smaku kwaskowego i słodkiego.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    ciasto 1
    200 g mąki pszennej
    100 g cukru
    4 g proszku do pieczenia
    3 jajka
    ciasto 2
    200 g wiórków kokosowych
    150 g cukru
    100 g maku
    aromat waniliowy
    6 jajek
    krem budyniowy
    500 ml mleka
    250 g masła
    100 g cukru
    60 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
    30 g mąki pszennej(3 łyżki)
    20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
    nasączenie
    120 g ciepłej wody
    50 ml wiśniówki
    dodatkowo
    200 g dżemu wiśniowego
    100 g czekolady
    100 g okrągłych biszkoptów
    50 g masła
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Ciasto "pijak" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto 1: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Do masy dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
    Ciasto 2 : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Wmieszać aromat. Do masy dodać wiórki i mak. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
    Krem budyniowy: 300 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka dodać mieszankę. Gotować do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać zimny budyń. krem schłodzić 30 minut w lodówce.
    Upieczony biszkopt(ciasto 1) nasączyć mieszanką wody i wiśniówki. Następnie rozsmarować dżem wiśniowy. Następnie rozsmarować 1/2 kremu budyniowego. Na kremie ułożyć biszkopt kokosowo-makowy(ciasto 2). Na biszkopcie ponownie 1/2 kremu budyniowego. Na kremie układamy nasączone w ponczu biszkopty okrągłe. Czekoladę rozpuszczamy wraz z masłem. Polewamy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować