Ciasto orzechowo-jabłkowo-śmitanowe

5 (3 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczne ciasto składające się z biszkoptu orzechowego, masy jabłkowej, kremu śmietanowego, polewy czekoladowej i orzechów włoskich prażonych. Idealne na różne okazje i święta.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy
    6 jajek
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    160 g mielonych orzechów włoskich

    Masa jabłkowa
    1,5 kg jabłek
    2 łyżki masła
    2 galaretki pomarańczowe

    Krem śmietankowy
    0,5 l mleka
    0,5 szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    Olejek śmietankowy
    1 kostka masła

    Polewa czekoladowa
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    3 łyżki śmietany

    Dodatkowo
    1 szklanka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami

Ciasto orzechowo-jabłkowo-śmitanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie.
    Wszystko dokładnie wymieszaj, ciasto wylej na blachę o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia.
    Piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.

    Masa jabłkowa
    Jabłka obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż do garnka dodaj masło i upraż, na koniec dodaj suche galaretki, dokładnie wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.

    Krem

    Z pół litra mleka odlej 0,5 szklanki mleka resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku wymieszaj obie mąki i wlej do gotującego się mleka ugotuj budyń, zostaw do wystygnięcia.

    Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej dodaj śmietanę, wymieszaj.

    Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni.

    Biszkopt orzechowy lekko nasącz mlekiem i wyłóż tężejące jabłka. Wstaw do lodówki.
    Masło utrzyj na puszystą masę dodaj po łyżce budyniu,utrzyj puszysty krem, dodaj olejek śmietankowy. Krem śmietankowy wyłóż na jabłka. Ciasto polej polewą czekoladową i posyp orzechami.
    Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Na wierzch zamiast orzechów możesz użyć migdałów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować