Ciasto jabłkowo -orzechowe

3.8 (10 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto jabłkowo -orzechowe składające się z orzechowego biszkoptu masy jabłkowej , kremu orzechowego ,polane polewą czekoladową i posypane uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, ciasto jest przepyszne, nadaje się na wiele okazji.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy
    6 jajek
    1 cukier waniliowy
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    160 g orzechów włoskich ( zmielonych)

    Masa jabłkowa
    1 kg jabłek
    2 galaretki winogronowe


    Masa orzechowa
    0,5 l mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Cukier waniliowy
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    1 kostka masła

    Polewa
    20 dkg cukru pudru
    20 dkg masła
    4 łyżki mleka
    4 łyżki kakao
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo
    1 szklanka orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

3.8 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasto orzechowe

Ciasto jabłkowo -orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy. Blaszkę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia wylej ciasto i piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.



    Masa jabłkowa
    Jabłka obierz zetrzyj na tarce o grubych oczkach dodaj 2 łyżki wody i upraż następnie do gorących wsyp suche galaretki i mieszanej do rozpuszczenia nie gotuj .Lekko tężejące jabłka wyłóż na biszkopt orzechowy

    .
    Masa orzechowa
    Z pól litra mleka odlej 0, 5 szklanki, resztę mleka zagotuj z cukrami ,w pozostałym mleku wymieszaj obie mąki i wlej do gotującego się mleka ugotuj według.
    Do gorącego budyniu dodaj zmielone orzechy włoskie. Budyń zostaw do wystygnięcia. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj zimny budyń, utrzyj puszysty krem orzechowy.
    Krem wyłóż na zimną masę jabłkową

    Z podanych składników ugotuj polewę.
    Chłodną polewą czekoladową polej ciasto.

    Orzechy włoskie posiekaj i upraż na suchej patelni. Orzechami włoskimi posyp wierzch ciasta. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Jeśli chcesz otrzymać inny kolor masy jabłkowej możesz użyć innej galaretki np.wisniowej, pomarańczowej czy agrestowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować