Ciasto "nic"

4.5 (149 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sama nie wiem skąd wzięła się nazwa tego ciasta ale w rodzinie męża od lat pod nią gości. Może ze względu na użycie banalnych składników które były dostępne w każdym sklepie i powodują że ciasto wychodzi tak dobre i słodkie. Sięgając po jeden kawałek chce się więcej i więcej.Nic uzależnia jak nic :)

Składniki:

  • Składniki:
    Blaszka 27,5 X 17cm.
    Beza:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    Ciasto kakaowe:
    5 żółtek
    2 całe jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    Masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe bez cukru
    2 żółtka
    4 łyżki cukru
    3/4 l. mleka
    200g. masła 82%
    Dodatkowo:
    2 galaretki truskawkowe
    1/2 paczki okrągłych biszkoptów

    papier do pieczenia lub masło i bułka tarta do wysypania blaszki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery Bezy Ciasto

Ciasto "nic" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubite biłka 1. Beza:Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę , dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną.
    Misujemy do momentu aż cukier się rozpuści a ciasto stanie się szkliste.
    Wlewamy ocet , mieszamy , odstawiamy.
  • masa kakaowa 2. Ciasto kakaowe:Do miski wbijamy jajka , dodajemy żółtka oraz cukier , miksujemy na puszystą masę. Wsypujemy kakao , mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy ciasto łyżką.
  • masa kakaowa z bezą 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , wylewamy 1/2 masy kakaowej
    Na masę kakaową 1/2 ubitych białek rozprowadzając delikatnie po całości.
  • masa kakaowa z bezą 4. Pozostałości mas wylewamy na wiech tworząc wzorki.
    Pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • Ciasto "nic" 5. Upieczone wyjmujemy , odstawiamy do wystudzenia.
  • Ciasto "nic" 6. Przekrawamy na pół wzdłuż.
  • Masa budyniowa 7. Masa budyniowa:1/2 szklanki zimnego mleka odlewamy , mieszamy z budyniami.
    Resztę mleka zagotowujemy , dodajemy cukier , rozmieszane budynie oraz żółtka energicznie mieszamy do zgęstnięcia masy.
    Odstawiamy do wystudzenia.
    Wystudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.
    Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku , odstawiamy w zimne miejsce.
  • Ciasto "nic" 8. Na dół ciasta umieszczonego w blaszce wylewamy 1/2 masy budyniowej rozprowadzając ją po całości oraz układamy biszkopty , odstawiamy na 10 min by namiękły.
  • Ciasto "nic" 9. Na biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę.
  • Ciasto "nic" 10. Na galaretkę wykładamy resztę budyniu łyżką robiąc łatki.
    Przykrywamy górą ciasta.
    Odstawiamy na noc do lodówki by masy dokładnie stężały
  • Ciasto "nic" 11. .Gotowe ciasto wyjmujemy z blaszki , kroimy delikatnie ostrym nożem gdyż beza jest bardzo krucha.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować