Drożdżówka bez zagniatania i bez wyrastania - prosta i szybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do malaksera i chwilę miksujemy aż powstaną nam grudki. Pojemnik od blendera wkładamy do lodówki.
2.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC. Do wysokiej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier i całość rozcieramy za pomocą łyżką. Następnie dodajemy jajko, żółtka i na zmianę mąkę oraz ciepłe mleko wymieszane z masłem. Mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę pieczemy ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu lub lekko ciepłe.
Porady
Drożdżówkę możecie podać z domowych dżemem, masełkiem lub serkiem.
Komentarze