Drożdżówka bez zagniatania i bez wyrastania - prosta i szybka

4.51 (199 ocen)

  • 60 min

W ciągu 1 godziny na stole pojawi się pyszna, aromatyczna i domowa drożdżówka. Polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    260 g mąki pszennej
    1 jajko
    2 żółtka
    60 g rozpuszczonego masła
    3/4 szklanki mleka
    2-3 łyżki cukru
    40 g świeżych drożdży
    Kruszonka:
    50 g mąki
    25 g cukru
    35 g masła
Wystaw ocenę:

4.51 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery Bezy

Drożdżówka bez zagniatania i bez wyrastania - prosta i szybka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do malaksera i chwilę miksujemy aż powstaną nam grudki. Pojemnik od blendera wkładamy do lodówki.
  • 2. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC. Do wysokiej miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier i całość rozcieramy za pomocą łyżką. Następnie dodajemy jajko, żółtka i na zmianę mąkę oraz ciepłe mleko wymieszane z masłem. Mieszamy trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę pieczemy ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu lub lekko ciepłe.

Porady

Drożdżówkę możecie podać z domowych dżemem, masełkiem lub serkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować