1.Mleko podgrzewamy. Do mleka możemy dodać laskę wanilii i kardamon.
2.Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, usztywniamy ją cukrem.
3.Na mleko kładziemy łyżką pianki i gotujemy ok. 2 minut z każdej strony. Pianki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
4.Jak mamy ugotowane już pianki, to żółtka rozcieramy z cukrem (nie dajemy go zbyt dużo bo pianki są słodkie). Z mleka wyjmujemy laskę wanilii i kardamon. Utarte żółtka wlewamy do mleka i podgrzewamy ciągle mieszając, aż zupa zgęstnieje.
5.Zupę przelewamy do misek na wierzch układamy wcześniej ugotowane pianki.
Porady
Zamiast cukru z wanilią można użyć cynamonowego.
Zupę można wzbogacić posypując sezonowymi owocami.
Komentarze