zupa "nic"

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Słodki smak dzieciństwa - mleczna zupa z pyszną chmurką na wierzchu.

  • 30 min

Składniki:

  • litr mleka
    4 jajka
    cukier z prawdziwą wanilią (użyłam domowego)
    szczypta soli
    opcjonalnie kardamon
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Desery

Zupa "nic" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy. Do mleka możemy dodać laskę wanilii i kardamon.
  • 2. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, usztywniamy ją cukrem.
  • 3. Na mleko kładziemy łyżką pianki i gotujemy ok. 2 minut z każdej strony. Pianki wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz.
  • 4. Jak mamy ugotowane już pianki, to żółtka rozcieramy z cukrem (nie dajemy go zbyt dużo bo pianki są słodkie). Z mleka wyjmujemy laskę wanilii i kardamon. Utarte żółtka wlewamy do mleka i podgrzewamy ciągle mieszając, aż zupa zgęstnieje.
  • 5. Zupę przelewamy do misek na wierzch układamy wcześniej ugotowane pianki.

Porady

Zamiast cukru z wanilią można użyć cynamonowego. Zupę można wzbogacić posypując sezonowymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować