Zupa nic

2.5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zupa nic to ciepłe mleko, słodkie, delikatnie waniliowe, z małymi chmurkami z piany. Zupa to tak naprawdę coś pysznego i słodkiego, to taki deser.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml mleka
    3 żółtka
    2 łyżeczki cukru
    laska wanilii

    chmurki:
    1 białko
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Zupa nic - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko ustawiam na wolnym gazie, dodaję do niego rozkrojoną laskę wanilii i 1 łyżkę cukru.
    Białko jednego jajka ubijam z łyżeczką cukru.
    W momencie kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wykładam łyżeczką białko - nie dbam za bardzo o kształt, formują się podłużne kulki.
    Białko zaczyna się lekko ścinać. Po ok. 3 minutach zdejmuję garnuszek z ognia. Wykładam białka - które są już lekkimi piankami - do talerza, a ciepło mleko zaprawiam ubitymi żółtkami z 1 łyżką cukru na kogiel mogiel. Cały czas mieszam. Mleko zacznie gęstnieć.
    Wylewam mleko do białek, czekam aż się wszystko porządnie ostudzi. I polewam karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować