Ciasto maślankowe ze śliwkami i bezą

2 (1 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na maślance ze śliwkami, ale można i z innymi owocami. Ciasto z bezą i kruszonką, wyszło bardzo dobre.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO MAŚLANKOWE:
    -7 żółtek
    -150 g. cukru
    -500 g. mąki
    -250 ml. maślanki
    -250 ml. oleju
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    OWOCE:
    -kilkanaście śliwek tu 30 połówek

    BEZA:
    -8 białek
    -150 g. cukru
    -1 budyń jasny

    KRUSZONKA:
    -200 g. masła
    -125 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -1 żółtko (białko do bezy)
    -350 g. mąki
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -50 g. płatków migdałowych, pokruszonych
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Ciasto maślankowe ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto maślankowe ze śliwkami i bezą 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem. Przesiać tam mąkę z proszkiem i miksując dolewać maślankę. Na koniec wmieszać olej. Wylać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto maślankowe ze śliwkami i bezą 2. owoce- Połówki śliwek poukładać na cieście, brzuszkiem do dołu.( tu miałam mrożone)
  • Ciasto maślankowe ze śliwkami i bezą 3. Podpiec ok. 30 min. w 175 *C.
  • Ciasto maślankowe ze śliwkami i bezą 4. beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem, dodawanym po trochu. Na koniec przesiać tam budyń, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
  • Ciasto maślankowe ze śliwkami i bezą 5. kruszonka- Kruszonkę wcześniej zrobić, żeby beza nie opadła. Zmiksować masło z cukrem, żółtkiem a potem mąką z proszkiem do pieczenia. Dodać pokruszone migdały i rękoma rozkruszyć na kruszonkę. Rozsypać po bezie.
  • Ciasto maślankowe ze śliwkami i bezą 6. Piec jeszcze z 15-20 min. do zezłocenia kruszonki. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

To może cię zainteresować