Ciasto na maślance ze śliwkami, ale można i z innymi owocami. Ciasto z bezą i kruszonką, wyszło bardzo dobre.
1 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO MAŚLANKOWE:
-7 żółtek
-150 g. cukru
-500 g. mąki
-250 ml. maślanki
-250 ml. oleju
-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
OWOCE:
-kilkanaście śliwek tu 30 połówek
BEZA:
-8 białek
-150 g. cukru
-1 budyń jasny
KRUSZONKA:
-200 g. masła
-125 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-1 żółtko (białko do bezy)
-350 g. mąki
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g. płatków migdałowych, pokruszonych
Ciasto maślankowe ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem. Przesiać tam mąkę z proszkiem i miksując dolewać maślankę. Na koniec wmieszać olej. Wylać na blaszkę 30x40 cm. wyłożoną papierem do pieczenia.
2.owoce- Połówki śliwek poukładać na cieście, brzuszkiem do dołu.( tu miałam mrożone)
3.Podpiec ok. 30 min. w 175 *C.
4.beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem, dodawanym po trochu. Na koniec przesiać tam budyń, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
5.kruszonka- Kruszonkę wcześniej zrobić, żeby beza nie opadła. Zmiksować masło z cukrem, żółtkiem a potem mąką z proszkiem do pieczenia. Dodać pokruszone migdały i rękoma rozkruszyć na kruszonkę. Rozsypać po bezie.
6.Piec jeszcze z 15-20 min. do zezłocenia kruszonki. Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze