Delikatne ciasto ze śliwkami, łatwe i niezwykle smaczne. Te słodko-kwaśne owoce doskonale komponują się z delikatnym biszkoptowym ciastem. Szybkie ciasto ze śliwkami zrobicie w kilka chwil, a potem będziecie mogli cieszyć się wspaniałym wypiekiem do kawy. Wypróbujcie przepis na ciasto ze śliwkami!
4.56 (287 ocen)
Ciasto ze śliwkami najlepiej smakuje w dzień, w który było pieczone. Jest lekko wilgotne i pyszne. Na wierzch ciasta zamiast cukru pudru, możemy dać kruszonkę lub lukier. Ważna wskazówka – owoce układamy na cieście skórką do dołu, aby ciasto podczas pieczenia nie przesiąkło za bardzo ich sokiem.
Przepis na ciasto ze śliwkami jest uniwersalny. Bardzo dobrze sprawdzą się w nim także inne owoce, takie jak truskawki, wiśnie czy jagody.
W garnuszku rozpuszczamy niewielką ilość masła, dodajemy łyżkę lub dwie cukru, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu aż powstanie kruszonka. Gotową rozkładamy na cieście i pieczemy.
Sprawdź też przepis na metrowiec!
Komentarze