Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

4.8 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe ciasto jesienną porą do filiżanki herbaty.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    5 żółtek
    10 dag cukru pudru
    20 dag masła
    1 cukier waniliowy
    2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Beza:
    5 białek
    1 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    10- 12 śliwek

    Cukier puder do posypania

    Forma: tortownica 20 cm/20 cm
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Z podanych składników zagnieść ciasto ( można również wymieszać za pomocą miksera). Ciasto podzielić na 2 części: większa i mniejszą. Większa częścią ciasta wykroić wyłożoną papierem formę druga część zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  • 2. Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować, pokroić na ćwiartki i ułożyć na cieście kruchym. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier a na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę rozłożyć na śliwki. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na beze. Pieczenie ok. 50 minut w temperaturze 179 stopni. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować