Ciasto marchwiowe dla początkujących

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na ciasto proste, smaczne, zdrowe z kilkoma praktycznymi poradami dla początkujących

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    1 szklanka oleju roślinnego
    2 surowe jajka
    2 średniej wielkości marchwie
    1 szklanka mąki pszennej (zwykłej)
    1 szklanka cukru kryształu
    2 łyżeczki cynamonu
    0,5 łyżeczki sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa
    6 łyżek cukru kryształu
    1/3 kostki margaryny, np. Palma lub Kasia
    2 łyżki kakao, naturalnego
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta z warzyw

Ciasto marchwiowe dla początkujących - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem widelcem. Dodajemy stopniowo mąkę i olej. Na koniec: marchew utartą. Zobacz szczegóły przygotowania w części: porady.

Porady

Przygotuj keksówkę, wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą albo wyłóż ją papierem do pieczenia. Zmieszaj mąkę z rozprowadzonymi w niej przedtem sodą i proszkiem do pieczenia i całość dodawaj stopniowo mieszając do jajek z utartym cukrem, podobnie dolewaj olej stopniowo, mieszając wszystko w misce. Nie zapomnij o cynamonie, sprawia, że ciasto ciemnieje w trakcie pieczenia! Jest to bardzo ważne, by składniki rozprowadzić równomiernie, jeśli ciasto jest za gęste, dodaj jeszcze trochę oleju, jeśli za rzadkie, dodaj mąki. Uzyskaj masę o konsystencji dość gęstej (jak na keks, a nie na babkę), dodaj utartą na tarce z dużymi otworami lub robotem marchew na koniec, sprawdź, czy użyte są wszystkie składniki, po czym przełóż całość na blaszkę. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ponad 40 minut. Gotowe ciasto jest suche na wierzchu i pęka przez środek, ale sprawdź je drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką), jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, jest już dobre! *Jeśli pieczesz z termoobiegiem, czas może być krótszy! Możesz zrezygnować z polewy i posypać ciasto po prostu cukrem pudrem. Polewa: Do gotującej się wody dodać pozostałe składniki (cukier, margaryna, kakao). Mieszać gotując na małym ogniu 3 minuty. Polać wystudzone ciasto niezbyt gorącą polewą, całe z wierzchu lub każdy z osobna kawałek przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować