M.Zamojska
Przepis na ciasto proste, smaczne, zdrowe z kilkoma praktycznymi poradami dla początkujących
5 (1 ocen)
Porady
Przygotuj keksówkę, wysmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą albo wyłóż ją papierem do pieczenia. Zmieszaj mąkę z rozprowadzonymi w niej przedtem sodą i proszkiem do pieczenia i całość dodawaj stopniowo mieszając do jajek z utartym cukrem, podobnie dolewaj olej stopniowo, mieszając wszystko w misce. Nie zapomnij o cynamonie, sprawia, że ciasto ciemnieje w trakcie pieczenia! Jest to bardzo ważne, by składniki rozprowadzić równomiernie, jeśli ciasto jest za gęste, dodaj jeszcze trochę oleju, jeśli za rzadkie, dodaj mąki. Uzyskaj masę o konsystencji dość gęstej (jak na keks, a nie na babkę), dodaj utartą na tarce z dużymi otworami lub robotem marchew na koniec, sprawdź, czy użyte są wszystkie składniki, po czym przełóż całość na blaszkę. Piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ponad 40 minut. Gotowe ciasto jest suche na wierzchu i pęka przez środek, ale sprawdź je drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką), jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, jest już dobre! *Jeśli pieczesz z termoobiegiem, czas może być krótszy! Możesz zrezygnować z polewy i posypać ciasto po prostu cukrem pudrem. Polewa: Do gotującej się wody dodać pozostałe składniki (cukier, margaryna, kakao). Mieszać gotując na małym ogniu 3 minuty. Polać wystudzone ciasto niezbyt gorącą polewą, całe z wierzchu lub każdy z osobna kawałek przed podaniem.
Komentarze